Tuore tutkimus alleviivaa kolmansien rokotusten tarvetta: Kahden annoksen suoja on heikko omikronia vastaan

Sote-ministeriryhmä on tehnyt hallitukselle esityksen koronatoimien kiristämisestä Suomen rajoilla 6:50
Video: Näin Suomi aikoo nopeuttaa kolmansia rokotuksia, jopa Puolustusvoimat käyttöön?

Tuoreen vertaisarvioimattoman yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan koronarokotteiden kahden annoksen teho on selvästi alhaisempi omikron-muunnosta vastaan. Tutkimuksessa asiaa tutkittiin Pfizerin, Modernan ja Johnson&Johnsonin rokotteilla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hyvä uutinen tuloksissa oli se, että kolmas annos todennäköisesti palauttaa suurimman osan suojasta.

Massachusettsin sairaalan, Harvardin yliopiston ja Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkimuksessa testattiin verinäytteitä rokotteita saaneilta omikron-varianttia muistuttavaa pseudovirusta vastaan.

Kaksi rokoteannosta neutraloi tutkimuksessa virusta vain vähän tai ei ollenkaan, mutta kolmannen annoksen saaneiden verinäytteet neutraloivat omikronia tehokkaasti.

Tutkijoiden mukaan omikron myös tarttuu herkemmin verrattuna muihin muunnoksiin. Se todettiin lähes kaksi kertaa tarttuvammaksi kuin tämänhetkinen valtamuunnos delta.

Tutkimustulokset ovat linjassa aiempien tutkimusten kanssa. Esimerkiksi Oxfordin yliopisto kertoi maanantaina samansuuntaisia tuloksia.

Myös rokotevalmistaja Biontech-Pfizer on kertonut, että kolme rokoteannosta riittää neutralisoimaan virusta, mutta kahdella annoksella suoja on merkittävästi alhaisempi. Moderna ja Johnson&Johnson eivät toistaiseksi ole julkaisseet tietoa rokotteiden toimivuudesta omikronia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat