Mainos

Tuomioja jarruttelee veroalepuheita

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei kannata verotuksen keventämistä enemmän kuin hallituksen ohjelmassa on sovittu. Tuomioja sanoi tänään Tuusulassa, että ylimääräiset huojennukset sopivat huonosti tilanteeseen, jossa talous saattaa pitkän kasvun jälkeen ylikuumeta.

Erkki Tuomioja


Tuomioja käyttäisi hallitusohjelman mahdollistaman kevennyksen työntekoon liittyvien sotu-maksujen sekä pieni- ja keskituloisten tuloveron alentamiseen. Jos työllisyys on veroratkaisujen pääasia, pitäisi Tuomiojan mielestä sopia ensimmäiseksi verotuksen alarajan keventämisestä niin, ettei perustoimeentulon tason mukaisista tuloista maksettaisi veroa.

Kaavailtua suurempia veronkevennyksiä on väläyttänyt mm. pääministeri Paavo Lipponen. Hän on kytkenyt ne keskitettyyn tuloratkaisuun. Sitäkin rohkeampana askeleena Tuomioja harkitsisi negatiivista tuloveroa. Siinä sosiaaliturva, tulonsiirrot ja verotus sovitettaisiin toisiinsa niin, että perustoimeentulo paranisi nykyisestä.

Tuomioja muistutti, että pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluva laaja sosiaaliturva- ja peruspalvelujärjestelmä edellyttää verrattain korkeaa veroastetta.
-Jos kevennyksiä perustellaan pyrkimyksellä saavuttaa OECD-maiden tai eurooppalainen keskiveroaste, on tämä samalla nähtävä tietoiseksi irtiotoksi pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnan mallista.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.