Sami Jauhojärven ehdotus herätti huomiota Venäjällä – käännöksen sanavalinnassa näkyy venäläismedian nykylinja

Tällainen oli Ukrainan sodan ensimmäinen viikko:"Ratkaisevaa käännettä ei nähty" 4:41
Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat jatkuneet jo viikon ajan. MTV Uutiset teki selkoa tapahtumista tähän asti.

Suomalainen olympiavoittaja Sami Jauhojärvi jäädyttäisi hiihtolajien maailmancupin pistetilanteen, kun Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoilta on kielletty osallistuminen kauden viimeisiin osakilpailuihin.

Maastohiihdon maailmancupissa on jäljellä enää neljä kisalähtöä, jotka hiihdetään Norjan Drammenissa, Oslon Holmenkollenilla ja vielä seuraana viikonloppuna Ruotsin Falunissa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS teki kuitenkin päätöksen sulkea kaikki venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät ulos viimeisistä kisoista Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia.

Päätöksellä on vaikutusta myös maailmancupin loppusuoran tapahtumiin. Venäläinen Aleksandr Bolshunov ei muutenkaan pystyisi uhkaamaan Norjan Johannes Hösflot Kläbon jättimäiseksi kasvanutta etumatkaa kokonaiscupissa, vaikka Kläbo on kororontartunnan takia poissa ainakin viikonlopun kotikisoistaan.

Sen sijaan pitkien matkojen cuptilanteessa Bolshunovilla on vain viiden pinnan johto norjalaiseen, minkä Kläbo pystyisi vielä kääntämään esimerkiksi viikon päästä Falunin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa.

Naisissa taas Venäjän Natalia Neprjajevalla on lähes 300 pisteen johto ennen yhdysvaltalaista Jessie Digginsia ja ruotsalaista Ebba Anderssonia. Teoriassa tämä ero on kurottavissa kiinni, kun kisan voittajalle jaetaan 100 pistettä, kakkoselle 80 ja kolmoselle 60, mutta se vaatisi melkoista onnistumista yhdeltä hiihtäjältä.

Neprjajevalla olisi kuitenkin ollut mahdollista nousta viimeisissä kisoissa kolmen parhaan joukkoon pitkien matkojen cupissa.

Sami Jauhojärvi jäädyttäisi cuptilanteen

Sami Jauhojärvi oli tällä viikolla vieraana entisen kanadalaishiihtäjä Devin Kershaw’n  FasterSkier-podcastissa. Suomalaisen olympiavoittajan mielestä venäläisten hiihtäjien rankaiseminen valtion sotatoimista tuntuu väärältä.

– Tuo on jotain, mihin hiihtäjät eivät voi vaikuttaa millään tavalla, Jauhojärvi sanoo Kershaw’lle.

– Okei, Venäjää rangaistaan Ukrainaa vastaan käytävän sodan takia. Heidät voidaan jättää ulos maailmancupista, mutta olen sitä mieltä, että koska kaikki maat eivät saa osallistua, pitäisikö silloin jakaa lainkaan pisteitä maailmancupissa? Jauhojärvi heittää.

Jauhojärvi päättäisi maailmancupin nykyiseen tilanteeseen ja järjestäisi viimeiset kisat cupin ulkopuolisina tapahtumina.

Kershaw tunnustaa tässä kohtaa, ettei ole edes tullut ajatelleeksi asiaa tuolta kantilta. Kanadalainen heittää vaihtoehdoksi kansainvälisen ampumahiihto IBU:n tekemän linjauksen, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset saavat edelleen kisata, mutta ilman minkäänlaisia maatunnuksia.

– Se olisi mahtavaa. Reilu ratkaisu tähän ongelmaan, Jauhojärvi vastaa.

– Mikä olisi reilu tapa ratkaista tämä? Yksi jätkä, yksi presidentti hyökkää naapurimaahan, niin pitäisikö urheilijoiden kärsiä siitä vai ei? Onneksi meidän ei tarvitse tehdä sitä päätöstä, suomalainen pohtii.

Ehdotus herättänyt huomiota Venäjällä

Jauhojärven ja Kershaw’n keskustelu on herättänyt huomiota myös Venäjällä, jossa tartutaan nyt kiinni kaikkiin vähääkään venäläisurheilijoita puolustaviin lausuntoihin. Urheilulehti Championat nosti useammassa jutussa esiin sekä Jauhojärven ehdotuksen että Kershaw’n toiveen naisten kokonaiscupin ojentamisesta Neprjajevalle.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Venäjän hiihtomaajoukkueen huoltorekka töhrittiin Ukraina-iskulauseilla Oslossa 0:25
Venäjän huoltorekka töhrittiin Oslossa Ukrainaa tukevin iskulausein.

Lainauksissa Jauhojärven kommentteja on kuitenkin kaunisteltu Venäjän mediassa vallitsevaan tapaan. Sanaa ”sota” ei mainita, vaan Jauhojärven kommentti on muutettu muotoon ”mitä Ukrainassa tapahtuu”.

– Jauhojärvi ehdotti maailmancupin kokonaistilanteen jäädyttämistä Venäjän hiihtäjien kilpailukiellon takia, Championat otsikoi.

– Urheilijat eivät voi vaikuttaa nykyiseen tilanteeseen millään tavalla. No, Venäjälle annetaan rangaistuksia siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu, mutta minun mielestäni, jos kaikki maat eivät saa osallistua maailmancupin lopun kisoihin, meidän täytyy lopettaa maailmancupin pisteiden jakaminen, lehti siteeraa Jauhojärveä.

Lue myös:

    Uusimmat