Venäjä vetäytyy maastohiihdon maailmancupista – valmentajalta tiukkasanainen viesti norjalaisille

Venäjän hiihtomaajoukkue ei osallistu maailmancupin kilpailuihin Norjan Drammenissa ja Holmenkollenilla. Venäläiset vetäytyvät myös kauden lopuista maailmancupin kilpailuista. Asiasta uutisoi norjalainen NRK.

Venäläisten kilpaileminen maastohiihdon maailmancupissa nousi kuumaksi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi sotilaallisesti Ukrainaan viime viikolla. Venäjän maajoukkue ehti jo matkustaa Norjaan, mutta tiistaina venäläisvalmentaja Juri Borodavko kertoi joukkueen vetäytyvän kilpailuista ja matkustavan keskiviikkona Venäjälle.

– Lähdemme Norjasta, ja kansainvälinen kausi on osaltamme ohi, Borodavko sanoi NRK:lle.

Venäläisten osallistumisesta maailmancupiin ehti jo muotoutua kiistaa Kansainvälisen hiihtoliiton FISin ja Norjan hiihtoliiton välille. FIS päätti maanantaina muun muassa norjalaisten ja ruotsalaisten vastustuksesta huolimatta, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat osallistua maailmancupiin. Tiistaina norjalaiset ilmoittivat FISin päätöksen vastaisesti, etteivät aio päästää maiden urheilijoita kilpailemaan. FISin pääsihteeri Michel Vion ehti ennen venäläisten vetäytymisilmoitusta tuomita norjalaisten päätöksen sääntöjen vastaiseksi.

Borodavko ei hyväksynyt norjalaisten ratkaisua. Hänen mukaansa päätös oli urheiluhengen vastainen.

– Urheilun ja politiikan sekoittaminen on jotain, mitä emme voi hyväksyä, joten lähdemme kotiin. Olemme urheilijoita, temme työtämme siinä missä muutkin. Tällä ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa.

Venäläisten saksalaisvalmentaja Markus Cramer suomi kovasanaisessti FISin norjalaista maastohiihtokomitean johtajaa Vegard Ulvangia. Ulvang totesi aiemmin, ettei ole oikein, että hyökkäyksen kohteena olevat ukrainalaiset joutuvat taistelemaan, mutta hyökkäävän maan urheilijat saavat osallistua kilpailuihin. Ulvangin kehotti Norjan hiihtoliittoa ryhtymään toimiin, kun FIS ei sulkenut venäläisiä ulos kilpailuista.

– Kun FISin maastohiihtokomitean johtaja sanoo tuollaisia asioita, se on kuin bensan heittämistä tuleen Aiemmin tällaisista asioista keskusteltiin FISin sisällä, ei mediassa, eikä niin suurella tunteella kuin Vegard. Jos hän olisi ollut huolissaan urheilijoiden turvallisuudesta, olisin ymmärtänyt sen paremmin, Cramer sanoi NRK:n mukaan.

Paine eri puolilta venäläisurheilijoiden kilpailemista vastaan kasvoi lopulta liian suureksi. Esimerkiksi maastohiihdon maailmancupin päätukija Coop ilmoitti aiemmin muuttavansa kilpailuiden rintanumeroissa olevan logonsa Ukrainan lipun väreihin. Näin venäläiskilpailijat olisivat joutuneet hiihtämään Ukrainan väreissä kilpailuissa.

Lue myös:

    Uusimmat