Mainos

Hurrikaani Dorian uhkaa laakeita Bahamasaaria: "Jos ette evakuoidu, saatatte maksaa siitä hengellänne" – Yhdysvallat varautuu poikkeusjärjestelyihin

1:20
Video: Dorian-hurrikaani iskee voimalla Floridaan.

Neloskategorian hurrikaaniksi yltynyt Dorian koukkaa matkallaan kohti mannerta  huippusuositun turistikohteen Bahamasaarten kautta. Saariryhmän saarilla on valmistauduttu "erittäin vaaralliseen" hurrikaaniin. 

Dorianin arvioitiin saapuvan Bahamalle sunnuntaina. Bahamasaarten pääministeri Hubert Minnis antoi evakuointimääräyksen Abaco-saarille ja osille Grand Bahama -saarta. Pääministeri varoitti alueiden asukkaita, ettei heidän tule olla hölmöjä ja yrittää sinnitellä hurrikaanin ylitse.

–  Jos ette evakuoidu, saatatte maksaa siitä hengellänne, hän kertoi.

Vuorovesi uskomattoman korkealla

Lentoja lisättiin perjantaina paikallista aikaa, jotta saariryhmän luoteisosien asukkaat saattoivat jättää kotisaarensa. Bahamalle on avattu yli 150 hurrikaanisuojaa, jotka on pääasiallisesti perustettu kirkkoihin ja kouluihin.

Hurrikaanikeskus varoitti, että hengenvaaralliset myrskypuuskat voivat nostaa veden korkeuden jopa 3–4,5 metriä normaaleja vuorovesiä korkeammalle tasolle saariryhmän luoteisosissa.

–  Vuorovesi on uskomattoman korkealla juuri nyt, joten ihmiset ovat hyvin huolissaan meren aallokosta, koska Bahamasaaret ovat niin laakeita, kertoo Nassaussa miehensä ja kahden lapsensa kanssa asuva Lucy Worboys.

–  Olemme varmistaneet veneemme, meillä on varageneraattori ja laitamme luultavasti hurrikaaniluukkumme paikalleen huomenna. Kaikki vain odottavat seuraavaa päivitystä, hän jatkoi.

Hurrikaanin vaikutusten uskotaan tuntuvan saarella jo lauantaina. Jotkut ilmatieteen asiantuntijat pelkäävät, että Dorian jämähtää Grand Bahaman lähelle sunnuntaina. Tämä voisi johtaa pitkittyneisiin kovan sateen jaksoihin, jotka voisivat olla hurrikaanituulien kanssa tuhoisia.

Suurin hurrikaani sitten Andrew'n

ABC Newsin mukaan Dorianin on arvioitu saavuttavan Floridan rannikon tiistaina paikallista aikaa. Hurrikaani liikkuu ABC:n mukaan hitaasti, minkä vuoksi myrskyn vaikutukset ovat luultavasti monen päivän mittaisia.

Myrskyn aikana Floridassa ja osissa maan kaakkoisosia nähdään hurrikaaniolosuhteita, myrskypuuskia ja voimakasta sadetta.

Jos Dorianin tuulennopeudet ovat ennustettua 62,5 metrin sekuntiluokkaa sen saapuessa Floridaan, Dorian olisi ABC:n mukaan vain yhdeksäs hurrikaani vuoden 1851 jälkeen, joka saavuttaisi Yhdysvaltain mantereen noin korkeiden tuulennopeuksien kanssa.

Dorian saattaa ABC:n mukaan olla suurin hurrikaani, joka iskee Miamiin sitten vuonna 1992 aluetta riepotelleen hurrikaani Andrew'n.

Uutiskanava CNN:n mukaan Floridan kuvernööri Ron DeSantis on kertonut tiedotteessa, että Floridassa tietullit poistetaan hurrikaanialueilla sen jälkeen, kun evakuointikäsky on annettu.

Ympäri Floridaa on myös melkein 28 000 ihmistä varautumassa muun muassa raivaamaan kaatuneita puita sähkölinjojen päältä ja osallistumaan tukitehtäviin, jotta virrat saataisiin palautettua mahdollisimman pian. Kyytipalvelu Uber on kuvernöörin mukaan myös luvannut tarjota kyytejä väliaikaissuojiin, kun niitä avataan.

Lentokenttä sulkee, Disney World ei

Floridan Orlandossa sijaitseva kansainvälinen lentokenttä on kertonut lopettavansa lennot maanantaina aamuyöstä paikallista aikaa. Orlandon lentokenttä on lähinnä Walt Disney Worldia sijaitseva lentokenttä.

CNN:n mukaan Walt Disney World kertoi perjantaina tiedotteessa, että toiminta huvipuistossa jatkuu normaalisti, mutta säätilannetta tarkkaillaan.

–  Mikään ei ole tärkeämpää kuin vieraidemme ja esiintyjiemme turvallisuus. Olemme tehneet varotoimenpiteitä, kuten peruneet viikonlopun urheilutapahtumia ja sulkeneet Disneyn Blizzard Beach -vesihuvipuiston sunnuntain ajaksi, tiedotteessa kerrotaan.

Uutiskanava kertoo myös, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on määrä osallistua Yhdysvaltain liittovaltion pelastustoimesta vastaavan viraston Feman sunnuntaiseen tilaisuuteen. Kokous pidetään arviolta vuorokautta ennen kuin myrskyn uskotaan iskevän Floridan rannikolle. Trumpin mukaan tuolloin päätetään, evakuoidaanko osa Floridasta vai ei.

CNN:n mukaan öljyjätti Chevron on myös evakuoinut öljyntuotantolautoiltaan henkilöstöä, jonka paikalla olo ei ole elintärkeää toiminnan jatkumiselle.

Trump perui matkansa Puolaan

Presidentti Trump ilmoitti aiemmin peruvansa matkansa Puolaan toisen maailmansodan alkamisen 80-muistotilaisuuksiin hurrikaanin vuoksi.

Trump kertoi haluavansa varmistaa, että kaikki liittovaltion resurssit ovat käytössä, kun myrsky iskee.

– Hurrikaanin kulkureitillä olevien ihmisten turvallisuus on nyt tärkeimmällä sijalla, presidentti sanoi toimittajille Valkoisen talon puutarhassa.

Puolaan lähtee viikonlopuksi Trumpin sijasta varapresidentti Mike Pence.

Presidentti omistaa Floridassa kiinteistöjä, kuten kuuluisan Mar-a-Lagon lomakeskuksen ja golfklubin.

Legendaarisen rockyhtye Rolling Stonesin oli määrä esiintyä Miamissa lauantaina, mutta sääennusteen vuoksi yhtye päätti aikaistaa esiintymistään perjantaille.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja