Tulossa kaikkien aikojen seksikesä? Amerikkalaisasiantuntijat ennustavat "kevytkenkäistä kesää" 2021 – uhkana seksitaudit

Erotiikan ei täydy tyssätä välimatkaan: 5 vinkkiä erinomaiseen etäseksiin 1:34
Erotiikan ei suinkaan tarvitse tyssätä välimatkaan! Tässä 5 vinkkiä erinomaiseen etäseksiin.

Amerikkalaisasiantuntijat ennustavat "kevytkenkäistä kesää" 2021.

Kun koronarajoituksia lopulta poistetaan, kansa pääsee taas tekemisiin toistensa kanssa. Tämä yhdistettynä tulevaan kesään voisi johtaa seksitautien lisääntymiseen, uskovat asiantuntijat.

– Asiantuntijat ennustavat kevytkenkäistä kesää ja piikkiä seksitaudeissa, Buzzfeed News toteaa.

Korona-aika muutti seksiä

Korona-aika muutti ihmisten seksikäyttäytymistä, ja esimerkiksi Oregonin osavaltio Yhdysvalloissa julkaisi erillisen emojikuvilla koristellun seksiohjeistuksen, jossa kerrottiin, miten harrastetaan "koronaturvallista" seksiä.

"Ihmiset niin sanotusti yrittävät korvata menettämänsä ajan"

Kalifornialaisessa yliopistossa apulaisprofessorina työskentelevä Ina Park uskoo, että erilaiset tartunnat lisääntyvät vuonna 2021.

– Uskon, että ihmiset niin sanotusti yrittävät korvata menettämänsä ajan, ja odotan täysin rajoittamatonta seksuaalisen ilmaisun kautta, Park muotoilee.

"Kasvomaskin käyttäminen on kuin pitäisi kondomia"

Koronapandemian aikana satunnainen treffailu yöelämässä on estynyt – moni ei ole voinut tavata edes lähiperhettään, satunnaisista seksikumppaneista puhumattakaan.

Toivoakin on: kansa on saattanut oppia jotakin covid-maailmasta, uskoo apulaisprofessori Marybec Griffin. Pandemian aikana turvallisuus ja terveys ovat nousseet tärkeiksi puheenaiheiksi, ja ihmiset ovat oppineet tapaamaan toisiaan turvallisesti. Oppi voisi siirtyä myös koronanjälkeisen seksin maailmaan.

– Kasvomaskin käyttäminen on kuin pitäisi kondomia kasvoillaan. Joten moni on hyväksynyt, että tätä täytyy käyttää, se on vähän epämiellyttävää, kyllä, se vähentää ulkona olemisen nautintoa, koska alaosa kasvoistani hikoilee... Mutta jos vähennän hieman nautintoani, voin tehdä haluamiani asioita turvallisesti, Griffin muotoilee.

Puhu ja kysy avoimesti

Griffin toivoisikin, että kansalaiset uskaltaisivat jo puhua sekä seksitaudeilta suojautumisesta että itse taudeista.

– Virukset ovat viruksia. Ne kukoistavat hiljaisissa ympäristöissä, joissa ei ole tietoa, joissa ihmiset eivät kerro, mitä ovat tehneet, Griffin uskoo.

"Koskaan ei ole liian myöhäistä hakeutua testattavaksi"

Kuten koronavirus, seksin välityksellä leviävät tauditkaan eivät välttämättä aluksi oireile, eikä ihminen välttämättä edes tiedä kantavansa tartuntaa.

Seksitautien määrä on ollut Yhdysvalloissa nousussa ilman koronaakin. Ongelmaksi voi nousta myös se, etteivät terveydestään huolestuneet ole hakeutuneet tai päässeet seksitautitesteihin korona-aikana. Kun koronapandemia väistyy, testaus voisikin tulla ajankohtaiseksi.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä hakeutua testattavaksi ennen kuin astuu ulos pandemiakotelostaan, huomauttaa Washingtonin yliopistossa työskentelevä Jen Balkus.

– Testissä käyminen on erinomainen tapa tietää oma statuksensa, saada hoitoa ja varmistaa, että tekee kaiken voidakseen harrastaa tervettä ja iloista seksiä.

Suomessakin joka vuosi noin 30 000 ihmistä saa seksin välityksellä tarttuvan taudin. Suomessa seksitautitutkimuksiin voi hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikoille, opiskelijaterveydenhuollon toimipisteisiin tai yksityiselle lääkäriasemalle. Julkisessa terveydenhuollossa tutkimukset ja hoito ovat maksuttomia.

Lue myös:

    Uusimmat