Tutkimus paljastaa: Nykynuoret harrastavat vähemmän satunnaisseksiä – näissä seikoissa piilee syy

Miten pyydän lisää seksiä parisuhteessa? 1:07
Haluaisin suhteessani enemmän ja erilaista seksiä. Miten ottaisin asian esiin? Kysymykseen vastaa seksuaaliterapeutti.

Nuoret harrastavat vähemmän satunnaisseksiä kuin aiempien sukupolvien nuoret.

Nykymakuuhuoneessa peitto lepää heilumisen sijaan leppoisasti paikallaan – ainakin tämän analyysin mukaan! Nuoret harrastavat vähemmän satunnaisseksiä kuin aiemmat sukupolvet, kertoo Rutgersin ja Albanyn yliopistojen tutkimus.

Selvityksessä havaittiin, että niin sanottu Z-sukupolvi harrastaa vähemmän satunnaisia seksisuhteita kuin aiemmat sukupolvet, kertoo Insider. Z-sukupolvi on syntynyt 1990-luvun puolivälin jälkeen.

Nykyisin huomattavasti vähemmän satunnaisseksiä

Tutkimusta varten analysoitiin olemassa olevaa dataa vuosilta 2007–2017. Vastauksia tietopankkiin olivat antaneet 945 naista ja 1040 miestä.

Datan keruuaikana 18–23-vuotiaat miehet ja naiset harrastivat vähemmän satunnaisseksiä, tai vähemmän seksiä ilman pitkäaikaista kumppania. Vuonna 2007 nuorista miehistä 38 prosenttia kertoi harrastavansa satunnaista seksiä. Vuonna 2017 luku oli kuitenkin pudonnut 24 prosenttiin.

Vuonna 2007 sinkkunaisista 31 prosenttia oli ollut yhdynnässä viimeisen kuukauden aikana. Vuonna 2017 luku oli 22 prosenttia.  

Tämä syynä satunnaissuhteiden vähenemiseen

Tutkijoiden mukaan syitä ilmiölle ovat esimerkiksi vähentynyt alkoholinkulutus sekä lisääntynyt pelaaminen. Moni myös asuu vanhempiensa kanssa pidempään.

– Tuoreet nuorten ihmisten ryhmät ottavat aikuisten rooleja myöhemmin elämässään, ja ovat riippuvaisia vanhemmistaan pidempiä aikoja, tutkimusta tehnyt Lei Lei Rutgersin yliopistosta kuvailee.

Naisten vähentyneistä seksisuhteista neljäsosan saattoi panna vähentyneen alkoholinkäytön piikkiin; pelaaminen puolestaan vaikutti enemmän miehiin.

Internetin käytöllä jopa suotuisa vaikutus 

Tutkijoiden mukaan seksin harrastamisen vähenemiseen eivät vaikuttaneet esimerkiksi taloudellinen tilanne, television katselu tai internetin käyttö. Naisilla netin käyttäminen tosin vaikutti seksisuhteisiin jopa positiivisesti, mahdollisesti sen takia, että deittisovelluksista etsittiin seksiseuraa.

Katso myös: Seksi on vitsikästä puuhaa? Professori Timo Airaksinen kehottaa avoimuuteen seksistä puhumisessa:

"Seksi on aika vitsikästä puuhaa" 1:29

Lue myös:

    Uusimmat