Mainos

Tulopoliittinen selvitystoimikunta: Palkannousu maltillista

Palkat ovat nousseet tänä vuonna maltillisesti. Merkittäviä palkkaliukumia ei ole odotettavissa myöskään lähitulevaisuudessa, arvioi tulopoliittinen selvitystoimikunta.

Ansioiden kehittymisen erojen eri sopimusaloilla arvioidaan jäävän aikana aiempaa vähäisimmiksi vuosina 1996 ja 1997. Palkkaliukumat ja rakenteelliset tekijät nostavat ansioita yksityisellä sektorilla 0,6 prosenttia, valtiolla 0,8 ja kuntasektorilla 0,7 prosenttia vuoden 1996 lopulta tämän vuoden loppuun mennessä.

Syynä suhteellisen vähäiseen liukumiin pidetään korkeaa työttömyyttä ja matalaa inflaatiota. Selvitystoimikunta, tuposeto, julkisti tänään arvionsa ansioiden, hintojen, ostovoiman ja kilpailukyvyn kehityksestä tänä vuonna. Arviota on tarkennettu viime toukokuussa laadituista lukemista.

Tuposeto on työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan yhteinen elin, joka laatii mm. taloudellisia selvityksiä tulopoliittista päätöksentekoa varten.

Inflaatio hieman kiihtynyt

Inflaatio on hieman kiihtynyt kuluvan vuoden aikana. Syynä on toimikunnan mukaan lähinnä se, että korot ja työttömyysvakuutusmaksu eivät ole viime vuoden tapaan vaimentamassa hintojen nousua.

Kuluttajahintaindeksi on kohonnut 1,7 prosenttia joulukuusta 1996 kuluvan vuoden syyskuuhun. Kuluttajahintaindeksin arvioidaan nousevan tämän vuoden aikana noin kaksi prosenttia.

TT: Teollisuuden palkkojen nousu 6 prosenttia

Teollisuuden työntekijöiden ansiot nousevat kuluvan sopimuskauden aikana noin kuusi prosenttia. Näin arvioi Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT. Se perustaa arvionsa teollisuuden työntekijöiden huhti-kesäkuun palkkatilastoihin.

TT:n julkistamien teollisuuden työntekijöiden ansiokehityslukemien mukaan teollisuuden palkannoususta on sopimuskorotusten vaikutus vajaat neljä prosenttia. Loppu muodostuu yrityskohtaisista tekijöistä ja rakennemuutoksesta.

Säännöllisen työajan tuntiansio teollisuudessa oli vuoden toisella neljänneksellä keskimäärin 59,19 markkaa. Siihen sisältyvät työaikaan liittyvät -ja muut erilliset lisät.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.