Mainos

Tuloerot nousemassa USA:n vaalien pääteemoihin

Yhdysvalloissa ensi vuoden presidentinvaalien yhdeksi pääteemaksi näyttävät nousevan tuloerot.

Vuoden 2012 vaalien alla keskustelujen keskiössä olleet työllisyys ja talouden elpyminen ovat aiheina väistymässä, ja nyt äänestäjät tahtovat vastauksia taloudellisen eriarvon kysymykseen.  

Asiantuntijoiden mukaan yhdysvaltalaiset ovat hyvin tietoisia siitä, että taantuman jälkeisen talouskasvun tuotot ovat virranneet lähinnä varakkaimpien taskuihin. Samalla innokkuus kannattaa varakasta ehdokasta presidentiksi on laskenut.  

Uutistoimisto Reutersin maaliskuussa tekemässä mielipidemittauksessa moni yhdysvaltalainen sanoi, että ehdokkaan varakkuus vaikuttaisi heidän äänestyspäätökseensä.

Vastaajista 42 prosenttia koki, että kannattaisi tulevissa vaaleissa hyvin epätodennäköisesti tai melko epätodennäköisesti "erittäin varakasta" ehdokasta. Vuoden 2012 vaalien alla "erittäin varakkaita" ehdokkaita vierasti vain 39 prosenttia vastaajista.  

Presidenttiehdokkuutta tavoittelevat poliitikot niin republikaani- kuin demokraattileiristä ovatkin kampanjapuheissaan keskittyneet vähättelemään omaa varallisuuttaan ja korostamaan siteitään työväen- ja keskiluokkaan.  

Vuoden 2016 vaaleihin ehdokkaiksi ilmoittautuneet viittasivat kampanjoidensa avajaispuheissa omaan tai perheensä työläistaustaan useammin ja viipyivät aiheen parissa pidempään kuin vastaavia puheita vuoden 2012 vaalien alla pitäneet poliitikot.  

Iowalainen republikaanien strategisti Tim Albrecht kutsuu ilmiötä "Romney-vaikutukseksi". Republikaanien vuoden 2012 presidenttiehdokas Mitt Romney näyttäytyi äänestäjille usein etäisenä ja välinpitämättömänä, osin juuri jättimäisen omaisuutensa tähden.

Tätä pidettiin yhtenä syynä siihen, että hän hävisi presidentti Barack Obamalle.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.