Mainos

Tulli takavarikoi jättierän pirtua

Vaalimaan raja-asemalla on takavarikoitu Venäjälle matkalla ollut 100 000 litran pirtuerä. Pirtu oli naamioitu maalinpoistonesteeksi. Sen arvo olisi ollut pullotettuna Suomen katukaupassa noin 10 miljoonaa markkaa.

Vaalimaan tulliasemalle saapui viime viikon perjantaina Kotkan satamasta neljä venäläistä rekka-autoa, jotka olivat matkalla Moskovaan. Lastina piti olla tullille esitettyjen asiakirjojen mukaan yhteensä 100 000 litraa Methyl Carbinol Solvent -nimistä maalinpoistoon tarkoitettua liuotinta.

Kuljettajien esittämissä asiakirjoissa oli epäselvyyksiä ja tulli päätti tarkastaa rekkojen lastin. Tarkastuksessa todettiin jokaisen neljän rekan lastina olevan sata 250 litran vetoista tynnyriä ruskehtavaa nestettä. Nesteestä otettu näyte toimitettiin tullilaboratorioon tutkittavaksi.

Aine olikin pirtua

Tullilaboratorio totesi aineen olevan 96 prosenttista pirtua. Se oli värjätty ruskehtavaksi rautakloridilla. Rautakloridi ja sen aiheuttama ruskea väri saadaan poistettua pirtusta täydellisesti erittäin yksinkertaisella suodatusmenetelmällä. Sellaisenaankin vain 0,12 prosenttia rautakloridia sisältävä pirtu on nautittavaksi kelpaavaa.

Rautakloridia ei katsota denaturointiaineeksi. Pirtu on peräisin ilmeisesti Yhdysvalloista, josta se on kuljetettu laivalla Saksaan vapaasatamaan ja sieltä edelleen Kotkaan.

Itäisen tullipiirin rikostutkintajaosto tutkii tapausta ammattimaisena alkoholipitoisen aineen salakuljetuksena ja on takavarikoinut koko 100 000 litran pirtuerän. Toistaiseksi asiassa on kuultu epäiltynä yhtä Virossa asuvaa suomalaista miestä. Ketään ei kuitenkaan ole otettu asian vuoksi kiinni tai pidätetty.

Pääepäillyt ulkomaalaisia

Jutun kaikki varsinaiset pääepäillyt ovat ulkomaalaisia, jotka oleskelevat Venäjällä, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Heitä ei ole vielä tavoitettu kuulusteluja varten.

Toistaiseksi on saatu selville, että vastaavaa ainetta on liikkunut aikaisemminkin Suomessa. Nyt takavarikoitu pirtu oli ilmeisesti tarkoitettu Venäjälle pimeille pirtumarkkinoille.

Mikäli kyseinen pirtu olisi tuotu pullotettuna Venäjältä takaisin Suomeen, sen arvo olisi ollut katukaupassa noin 10 miljoonaa markkaa. Venäjällä vastaava hinta olisi ollut noin kolme miljoonaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.