Tilaatko autoosi varaosia EU:n ulkopuolelta? Tämä sinun pitää nyt tietää

Nastat vai kitkat? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, niin saat vastauksen 2:02
KATSO MYÖS: Milloin on syytä valita kitkat ja milloin nastat? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, niin saat vastauksen

Auton varaosien tilaaminen ja maahantuominen EU:n ulkopuolelta ei välttämättä jatkossa ole enää hintansa tai vaivansa väärti. Jatkossa EU nimittäin pyrkii ehkäisemään alueen päästötaakan ohjautumista EU:n ulkopuolelle uudella hiilirajamekanismilla. Lue, mitä se tarkoittaa suomalaiselle auton rassaajalle.

Jatkossa kaikki 150 euron summan ylittävät EU:n ulkopuolelta tilatut, esimerkiksi alumiinista, raudasta tai teräksestä valmistetut, auton varaosat on raportoitava komissiolle, Tulli kertoo tiedotteessaan.

Taustalla on EU:n lainsäädännön uusi hiilirajamekanismi, jolla pyritään ehkäisemään CBAM-tavaroiden valmistuksesta syntyvien päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle, matalamman ympäristösääntelyn maihin.

CBAM-tavaroita ovat esimerkiksi jotkut rauta- ja terästavarat sekä niistä valmistetut tavarat, kuten ruuvit ja mutterit, mutta myös sementtitavara, tietyt lannoitteet, sähkö ja vety. Tarkemmat tiedot hiilirajamekanismin raportointia vaativista tuotteista löytyy Tullin verkkosivuilta.

Raportin voi toimittaa puutteellisillakin tiedoilla

Hiilirajamekanismi astui voimaan 1.lokakuuta siirtymävaiheella, johon kuuluu raportointivelvollisuus kaikille, jotka ostavat EU:n ulkopuolelta CBAM-tuotteita. 

Tilaamiensa tuotteiden epäsuorat ja suorat päästöt on ilmoitettava EU-komissiolle neljännesvuosittain. Päästötiedot pitää selvittää tuotteen valmistajalta itse, mutta raportin saa palauttaa puutteellisillakin tiedoilla. 

Olennaista on, että raportin palautuksen tekee määräajan puitteissa, muuten ostosten tekijälle voi seurata sanktio.

Tulli kertoo tiedotteessaan tunnistavansa uuden säädöksen haasteet erityisesti yksityishenkilöille, mutta lupaa viranomaisten olevan joustavia hiilirajamekanismin siirtymäajan aikana kuluttajia kohtaan.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa selvittää, löytyvätkö maahantuodut tuotteet CBAM-tavaralistalta ja edetä sen mukaisesti, sanoo Tullin projektipäällikkö Sure Skinnar tiedotteessa.

Vuodesta 2026 alkaen hiilirajamekanismi syö myös kuluttajan taloutta, ei vain aikaa

Tulli kertoo tiedotteessaan, että 1.1.2026 alkaen kaikkien CBAM-tuotteiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta muuttuu luvanvaraiseksi.

Luvan tuotteiden tilaamista varten saa maksullista todistusta vastaan.

Mekanismin tavoitteena on, että EU-tuontitavaroiden hinnat heijastaisivat nykyistä paremmin niiden valmistuksesta syntyneitä päästöjä. Niinpä EU:n ulkopuolelta ostettuihin tuotteisiin kohdistetaan samansuuruinen päästöihin perustuva maksu kuin päästökaupassa kohdistetaan EU:ssa tapahtuvaan valmistukseen.

Samalla EU haluaa kannustaa kolmansia maita, ulkomaisia valmistajia ja EU-alueen tuojia vähentämään päästöjään.

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat