Mainos

Tulli läpivalaisee tavarajunia Vuosaaressa

Tulli on hankkinut Vuosaaren satamaan Helsinkiin Suomen ensimmäisen tavarajunien läpivalaisulaitteiston. Tänään tiedotusvälineille esitelty laitteisto on myös yksi ensimmäisistä koko Euroopan unionin alueella.

Tarkastusjohtaja Samy Gardemeister Tullihallituksesta kertoo, että läpivalaisu tehostaa ja nopeuttaa valvontaa.

- Kohteet valitaan etukäteen riskianalyysin ja muiden tietojen pohjalta. Läpivalaisu auttaa ihan tunneissa, koska kontteja ei tarvitse avata tarkastuksen takia, Gardemeister kuvailee.

Kiinalaisvalmisteinen laite pystyy läpivalaisemaan 8-35 kilometrin tuntinopeudella liikkuvan junan. Läpivalaisuun liittyy myös tunnistusjärjestelmä, joka havaitsee junan, kuvaa sen molemmilta puolilta sekä tarkistaa junassa olevien konttien tunnisteet. Prosessissa käytetään myös VR:ltä saatavaa rahtitietoa.

Järjestelmän toivotaan paljastavan epäilyttäviä kuljetuksia ja ehkäisevän tullirikoksia.

- Mitä tahansa voi löytyä, olemmehan risteyskohdassa idän ja lännen välissä. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi tuoteväärennökset, tupakan ja alkoholin salakuljetus, huumeet, räjähdysaineet ja aseet.

Gardemeisterin mukaan laitteisto on turvallinen.

- Meillä on Säteilyturvakeskuksen ja työsuojelupiirien kanssa yhteiset ohjeet. Pääsääntö on, että henkilöitä ei läpivalaista. Jos käy niin, että joku olisi piiloutunut kontin sisään, niin ei sitä pidetä vaarallisena.

Vuosaaren läpivalaisulaitteisto maksoi noin kaksi miljoonaa euroa. Summasta noin puolet saatiin EU:lta tukena.

Gardemeisterin mukaan tulli suunnittelee läpivalaisulaitteistoa myös Vainikkalaan Suomen ja Venäjän väliselle rataosuudelle. Ensin kuitenkin odotetaan, millaisia kokemuksia laitteistosta saadaan Vuosaaressa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.