Tulli: Khat-liiga paljastui rahansiirroista

Useat eri henkilöt olivat siirtäneet Suomesta rahaa yhteensä yli 300 000 euroa eri valuuttoina Keniaan, Hollantiin ja Saksaan. Tulli epäilee rahoja huumevoitoiksi.

Tulli epäilee khat-liigan tuottaneen Suomeen kolmen vuoden aikana jopa 6600 kiloa khatia. Takavarikkoon on saatu noin 660 kiloa.

- Toiminta on ollut ammattimaista ja järjestelmällistä, tulliylitarkastaja Tiina Tahvanainen eteläisestä tullipiiristä kertoo.

Huume- ja rahanpesurikoksista epäillään noin neljääkymmentä henkilöä. Päätekijät ja huumeen käyttäjät ovat somalitaustaisia.

Itä-Afrikassa kasvava kasvi oli tuotu ensin Hollantiin, sieltä edelleen Saksaan ja Suomeen.

Saksalaisia kuriireja

Suomessa toimineen liigan jäljille päästiin rahaliikenteen perusteella.

- Meillä oli epäilyksiä khat-kaupasta. Pääsimme jäljille, kun epäilyksiimme yhdistettiin krp:n rahanpesun selvittelykeskuksen tiedot rahansiirroista Keniaan, Hollantiin ja Saksaan.

Useat eri henkilöt olivat siirtäneet Suomesta rahaa yhteensä yli 300 000 euroa eri valuuttoina.

Tulli kertoo, että liigalla oli Suomessa johtaja ja hänellä alamyyntiorganisaationsa. Saksassa toimi välittäjä, jolla oli oma järjestelijänsä ja kuriirinsa.

Khatlehdet ja -oksat menettävät vaikutuksensa noin viikossa, joten sen salakuljettamiseen on pakko käyttää lentoreittejä.

Tullin mukaan Suomeen kasvit tuotiin lennoilla Saksasta. Kuriirit olivat 20-30 -vuotiaita saksalaisia, jotka kuljettivat kasveja kerrallaan 1-2 matkalaukullista eli noin 15-30 kiloa. Khatin käyttöannos on noin 100 grammaa, josta riittää pureskeltavaa useaksi tunniksi.

Kuriireja oli noin 20-30 kappaletta. He esiintyivät liikematkailijoina.

- Katukaupassa khatin myyntiyksikkö on marduff eli kaksi nippua, Tahvanainen kertoo. Marduffin hinta on 40 euroa.

- Hollannissa matkalaukullisen hinta on 200 euroa ja Suomessa katuhinnoilla saman laukullisen arvo on 3000 euroa. Voitot ovat olleet mittavia.

Tullin laskelmien mukaan tutkitussa jutussa rikoshyöty on ollut noin 1,3 miljoonaa euroa.

Rikostorjuntapäällikkö Jarmo Orola tullista kertoo, että khat-juttujen tutkintaan ei ole tullissa panostettu samaan tapaan kuin koviin huumeisiin.

- Viime vuosina on kuitenkin nähty khatin suhteen kasvua. Vuosittaiset takavarikot ovat olleet noin tuhannen kilon tietämissä.

Lue myös:

    Uusimmat