Tuleeko Michael Penttilästä tänään murhaaja? Hovioikeus ottaa kantaa 52-vuotiaan prostituoidun surmaan – näin synkkä on sarjakuristajan menneisyys

Näin sarjakuristaja Michael Penttilä kertoi oikeudessa fetissistään 5:55
Hyytävää kuultavaa – ei herkille: Näin sarjakuristaja Michael Penttilä kertoo omin sanoin fetissistään ja 52-vuotiaan prostituoidun kuristamisesta.

Helsingin hovioikeus ottaa tänään kantaa siihen, onko ”sarjakuristajana” julkisuudessa tunnettu Michael Penttilä murhaaja. Penttilän rikoshistoria on pitkä ja sitäkin synkempi, mutta murhasta häntä ei ole koskaan tuomittu.

Helsingin hovioikeus päättää tänään, pitääkö se voimassa käräjäoikeuden vuonna 2018 antaman tuomion, jossa sarjakuristaja Michael Penttilän katsottiin syyllistyneen murhaan. Tuomion myötä käy myös ilmi, mitä Penttilälle tehdyssä mielentilatutkimuksessa on selvinnyt, ja että katsotaanko Penttilän tehneen henkirikoksen syyntakeisena.

Murhasyyte liittyy tapahtumiin Helsingin Vaasankadulla keväällä 2018.

Penttilä tapasi tuolloin seksityöläisen tämän asunnossa ja kuristi naisen hengiltä. Penttilän oman kertomuksen mukaan hän oli hakemassa 52-vuotiaalta naiselta intiimihierontaa, mutta tilanne päättyi väkivaltaisesti, kun nainen tunnisti hänet sarjakuristajaksi.

Neljäs Penttilän käsissä kuollut

Penttilä on vaatinut käräjäoikeuden murhatuomion kumoamista. Hänen mukaansa kyse oli taposta, sillä teko ei tapahtunut vakaasta harkinnasta tai ollut erityisen raaka ja julma. Puolustuksen mukaan Penttilä oli vain päätynyt kuristamaan naisen hermostuksissaan.

Käräjäoikeus päätyi murhatuomion kannalle muun muassa lääkärinlausunnon perusteella. Sen mukaan Penttilä oli pitkittänyt naisen kuolemaa. Suunnitelmallisuuteen viittasi esimerkiksi myös se, että Penttilä oli oleskellut asunnossa ruumiin kanssa yli vuorokauden ajan ja siivonnut asuntoa.

Käräjäoikeus katsoi, että teon motiivina oli Penttilän omien seksuaalisten mielihalujen toteuttaminen.

52-vuotias seksityöläinen oli neljäs nainen, joka on kuollut Penttilän käsissä.

Penttilän rikoshistoria on poikkeuksellisen synkkä. Hän on aiheuttanut aiemmin muun muassa oman äitinsä kuoleman. Häntä ei kuitenkaan ole koskaan aiemmin tuomittu murhasta, vaan muun muassa kahdesta taposta. Tyypillisesti Penttilä on syyllistynyt uusiin rikoksiin pian vankilasta vapauduttuaan.

Kuristi oman äitinsä ja 12-vuotiaan tytön

Ensimmäisen rikostuomionsa Penttilä sai 16-vuotiaana, kun hän yritti kuristaa ikäisensä tytön kotitalonsa kellarissa. Hän sai teosta ehdollisen tuomion, mutta hänet passitettiin omaisuusrikoksiin syyllistymisen jälkeen nuorisovankilaan vuonna 1984.

Penttilä vapautui vuonna 1985. Vielä samana vuonna hän kuristi kuoliaaksi oman äitinsä. Äidin surma ei paljastunut heti.

Vuotta myöhemmin, kesällä 1986, Penttilä oli vielä vapaalla, kun hän maanitteli kaksi 12-vuotiasta tyttöä Oulun Rajakylässä sijainneeseen asuntoonsa. Hän lupasi tytöille palkkion, mikäli nämä auttaisivat häntä pienessä työssä.

Asunnossa Penttilä työnsi toisen tytöistä vaatehuoneeseen ja lukitsi oven. Toisen hän kaatoi lattialle ja yritti raiskata. Kun tyttö vastusteli, Penttilä kuristi tytön tajuttomaksi nahkavyöllä.

Tämän jälkeen Penttilä veti vaatehuoneeseen lukitun tytön tilanteeseen ja pakotti myös tämän selälleen tajuttoman tytön viereen. Tilanteen aikana Penttilä jatkoi tajuttomaksi kuristamansa tytön pahoinpitelyä ja piti vaatekaapissa ollutta tyttöä paikoillaan kurkusta kiinni pitämällä.

Lopulta vaatekaapissa ollut tyttö pääsi Penttilän otteesta ja pakeni ulos asunnosta. Poliisi löysi Penttilän myöhemmin läheisestä metsästä. Toinen tytöistä löytyi kuolleena asunnosta.

Alle 10 vuotta vankeutta

Kun Penttilää kuulusteltiin, myös hänen äitinsä kohtalo selvisi.

Poliisille puhuessaan Penttilä mainitsi äitinsä vuodentakaisen kuoleman ja kertoi, että hän oli kuristanut sängyssä maannutta äitiään niin, että tämä oli kuollut.

Oikeudessa kertomus muuttui. Penttilä kiisti, että hänellä olisi mitään tekemistä asian kanssa. Alkuperäistä, poliisikuulustelussa annettua kertomusta kuitenkin pidettiin uskottavampana, ja Penttilä tuomittiin 12-vuotiaan tytön tapon lisäksi äitinsä taposta.

Hovioikeudessa rikosnimikkeet kevenivät. Penttilän katsottiin syyllistyneen tappojen sijaan törkeään pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen. Hänet määrättiin vajaan kymmenen vuoden vankeuteen.

Vapauduttuaan Penttilä syyllistyi yhä uudestaan väkivalta- ja seksuaalirikoksiin, joiden uhrit ovat olleet naisia. Hän muun muassa kuristi hengiltä itselleen entuudestaan tutun naisen 1990-luvun alkupuolella.

Yritti tunkeutua teinin kotiin

Tuoreimpiin tapauksiin lukeutuu vuonna 2017 sattunut tapahtumaketju, jonka yhteydessä Penttilä yritti tunkeutua samassa taloyhtiössä asuvan nuoren naisen kotiin tämän ollessa yksin asunnossa. Penttilä oli vapautunut vankilasta vain noin kuukautta aiemmin.

Helsingin hovioikeus katsoi, että Penttilä oli suunnitellut 17-vuotiaan kuristamista. Hänet tuomittiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta 2,5 vuoden vankeuteen.

Hovioikeus totesi samalla, että Penttilän voimakkaaseen kuristamiseen ja hapensaannin kontrollointiin liittyvä seksuaalinen perversio on henkeä uhkaava. Hovioikeuden mukaan Penttilä ei kyennyt hallitsemaan omaa käyttäytymistään.

Hovioikeuden tuomio tuli keväällä 2018. Tuomiota odotellessaan Penttilä syyllistyi nyt hovioikeuden ratkaistavana olevaan, 52-vuotiaan seksityöläisen surmaan. Penttilä oli tuomiota odottaessaan vapaalla jalalla. Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt asiassa häntä vastaan nostetun syytteet.

Ensimmäinen elinkautinen?

Myöhemmin tänään annettava hovioikeuden ratkaisu on Penttilän kannalta merkittävä. Jos käräjäoikeuden aiempi murhatuomio jää voimaan, Penttilä voidaan määrätä ensimmäistä kertaa elinkautiseen vankeusrangaistukseen.  

Elinkautinen on kuitenkin mahdollinen vain, jos Penttilän katsotaan olleen rikoksen tapahtuma-aikaan syyntakeinen, eli ymmärtäneen tekonsa ja sen luonteen.

Hovioikeus on teetättänyt Penttilälle mielentilatutkimuksen, joka valmistui viime joulukuussa. Selvityksen tulosta ei kuitenkaan vielä tuolloin kerrottu julkisuuteen, koska tiedot ovat salassa pidettäviä.

Jos Penttilän katsotaan sen sijaan olleen henkirikoksen aikaan syyntakeeton, hänet voidaan määrätä vankilan sijasta tahdosta riippumattomaan hoitoon, eli niin sanottuun pakkohoitoon.

Hovioikeuden on määrä kertoa tuomion lopputuloksesta myöhemmin tänään päivällä. MTV Uutiset raportoi siitä suorassa lähetyksessä heti sen tultua julki, arviolta kello 13.

Lue myös:

    Uusimmat