Sarjakuristajan synkät teot alkoivat jo 1985 – surmasi äitinsä, sitten kuristi ja yritti raiskata 12-vuotiaan tytön toisen katsoessa vierestä

Miksi sarjakuristaja sai kulkea vapaana? 7:58

Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä on poliisin mukaan myöntänyt syyllistyneensä henkirikokseen huhtikuussa Helsingissä. Poliisi tutkii tekoa murhana. Penttilä on aiemmin kuristanut hengiltä kolme ihmistä ja syyllistynyt lukuisiin muihin rikoksiin, muun muassa raiskauksiin. Ensimmäisen kerran Penttilä kuristi hengiltä ihmisen vuonna 1985. 

Jo tuota ennen Penttilä oli kuitenkin ollut oikeudessa, sillä hän oli 16-vuotiaana kuristanut ikäistään tyttöä kotitalonsa kellarissa. Penttilä tuomittiin teosta ehdolliseen vankeuteen, mutta hän päätyi pian nuorisovankilaan syyllistyttyään omaisuusrikoksiin.

Penttilän käsissä ensimmäisenä kuollut oli hänen äitinsä. Penttilä kuristi hänet loppukesästä 1985. Tapaus jäi kuitenkin vielä tuolloin ratkaisematta.

Uhreina kaksi lasta

Vuotta myöhemmin, kesällä 1986, Penttilä maanitteli kahta 12-vuotiasta tyttöä tulemaan Oulun Rajakylässä sijaitsevaan asuntoonsa. Hän sai tytöt suostumaan lupaamalla näille pienen palkkion työtä vastaan.

Asunnossa Penttilä työnsi toisen tytöistä vaatehuoneeseen ja lukitsi oven. Toisen hän kaatoi lattialle ja yritti olla hänen kanssaan sukupuoliyhteydessä. Koska tyttö vastusteli, Penttilä riisui yltään nahkavyön ja kuristi sillä tytön tajuttomaksi.

Tämän jälkeen Penttilä veti vaatehuoneeseen lukitun tytön mukaan ja pakotti tämän selälleen huoneen lattialle, tajuttoman tytön vierelle. Penttilä hinkkasi itseään tyttöjä vasten ja vaati yhdyntää.

Kun tajuton tyttö osoitti elon merkkejä ääntelemällä, Penttilä kuristi häntä jälleen. Ensin kiristämällä vyötä ja sitten käsin. Toisen tytön Penttilä piti paikoillaan kurkusta painamalla.

Tämän jälkeen Penttilä kuristi vielä vaatehuoneessa lukittuna ollutta tyttöä ja vaati tätä sukupuoliyhteen. Penttilä myös uhkasi tappaa toisen tytön. Tyttö pääsi kuitenkin irrottautuman miehen otteesta ja pakenemaan ulos asunnosta.

Poliisi löysi Penttilän myöhemmin läheisestä metsästä. Toinen tytöstä löytyi kuolleeksi kuristuneena asunnosta.

Äidin kuolema selvisi kuulusteluissa

Penttilän äidin kuolema alkoi selvitä, kun Penttilää kuulusteltiin tytön kuolemaan liittyen. Penttilä puhui äitinsä vuodentakaisesta kuolemasta ja kertoi, että hän oli kaksikon yhteisessä asunnossa kuristanut sängyssä maannutta äitiään niin, että tämä oli kuollut.

Oikeudessa Penttilä muutti kertomustaan ja kiisti, että hänellä olisi mitään osallisuutta kuolemaan. Alkuperäistä, poliisikuulustelussa annettua kertomusta kuitenkin pidettiin uskottavampana, ja Penttilä tuomittiin muun muassa äitinsä ja 12-vuotiaan tytön taposta.

Hovioikeudessa nimikkeet kuitenkin muuttuivat törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. Penttilä sai teoistaan vankeutta vajaat kymmenen vuotta.

"Tottakai täytyy selvittää, onko muuta tapahtunut"

Vapauduttuaan Penttilä on syyllistynyt yhä uudestaan rikoksiin, joiden uhrit ovat naisia. Penttilä on muun muassa kuristanut hengiltä hänelle entuudestaan tutun naisen ja kuristanut myös useita muita. Hänet on tuomittu muun muassa raiskauksista ja törkeistä pahoinpitelyistä. 

Tällä hetkellä poliisi epäilee Penttilää huhtikuussa Helsingissä tapahtuneesta henkirikoksesta, jonka uhri on nainen. Tapausta tutkitaan murhana. 

Poliisi on pyytänyt yhteydenottoja naisilta, jotka ovat olleet tekemisissä Penttilän kanssa. Poliisi uskoo, että vielä on tavoittamatta ihmisiä, joilla saattaa olla kokemuksia Penttilään liittyen. 

– Totta kai meidän täytyy selvittää, onko jotain muuta tapahtunut, rikosylikomisario Jari Koski kommentoi aiemmin STT:lle.

Penttilää syytetään myös Helsingin hovioikeudessa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Syyttäjän näkemys on, että Penttilä yritti tunkeutua 17-vuotiaan tytön asuntoon viime vuoden alkupuolella tarkoituksenaan tappaa tämä kuristamalla tai pahoinpidellä tätä muuten.

Lue myös:

    Uusimmat