Mainos

Tuhopolttaja usein väkivaltainen alkoholisti

Suomalaiset murhapoltosta syytetyt näyttävät poikkeavan kansainvälisten tutkimusten kuvaamasta väkivaltarikoksia kaihtavasta rikollistyypistä.

Noin 40 prosenttia murhapoltosta syytetyistä suomalaismiehistä oli syyllistynyt myös väkivaltarikoksiin. Aiheesta väitellyt lääketieteen lisensiaatti Eila Repo hämmästyi itsekin tutkimustulosta.

Revon yli 300 tutkittavan aineisto oli alan kansainvälisiin tutkimuksiin verrattuna poikkeuksellisen suuri ja sen tulos selkeä. Tutkija arveli, että löydös voi olla puhtaasti suomalainen ongelma, joka liittyy tietynlaiseen alkoholismiin ja sen yhteydessä esiintyvään impulsiiviseen väkivaltakäyttäytymiseen.

Revon väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa tänään. Alkoholiriippuvuudella on Revon tutkimuksen mukaan keskeinen osuus rikoksen uusinnassa ja suomalaisen murhapolttajan muotokuvan määrittäjänä. Väitöstutkimuksen jälkeenkin Repo jatkaa alueen kartoittamista.

-Minua ylimalkaan kiinnostavat kontrolloimattomaan impulsiivisuuteen kytkeytyvät rikokset ja alkoholismin biologia. Revon mukaan näyttää siltä, että noin 20 prosenttia alkoholismista on sellaista, johon alttius periytyy isältä pojalle.

-Ja mitä biologisempi jokin ilmiö on, sitä paremmat toiveet on löytää siihen lääkehoito. Vaikka lääke ei ratkaise ongelmaa, lääkkeellä saatu kommunikaatiokyvyn paraneminen vaikuttaa ihmisen kykyyn ottaa vastaan muutakin hoitoa.

Uutta lääkehoitoa (naltreksoni) tutkitaan parhaillaan mm. Kansanterveyslaitoksen ja Järvenpään sosiaalisairaalan yhteisessä tutkimushankkeessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.