Tuhkimo-kauneusleikkaus ihmetyttää maailmalla: ”Näitä ei pitäisi Suomessa tehdä”

Suomalainen ortopedi tyrmää jalkojen leikkaukset puhtaasti kosmeettisista syistä.

Kauneuskirurgiset leikkaukset yleistyvät epäilemättä vauhdilla myös meillä Suomessa. Maailmalla tunnetaan kuitenkin leikkauksia, joista Suomessa ei ole – ainakaan vielä – kuultukaan.

Jokainen tuntee sadun Tuhkimosta, joka pudottaa lasikenkänsä kiiruhtaessaan keskiyön kellojen soidessa ulos tanssiaisista, joissa on juuri tavannut unelmiensa prinssin. Prinssi lähtee etsimään Tuhkimoaan lasikengän kanssa sovittaen sitä valtakunnan jokaisen tytön jalkaan. 

Lukuisten sovittelujen jälkeen tulee viimein Tuhkimon vuoro. Tuhkimon hämmästyttävän siro jalka sopii täydellisesti lasikenkään ja satu saa onnellisen lopun.

Liian suurten jalkojen kompleksiin onkin kehitetty maailmalla oma leikkauksensa. Haave sirommista jaloista käy näin toteen.

Tuhkimo-leikkaus eli englanniksi Cinderella surgery lupaa sirommat, korkokenkiin paremmin mahtuvat jalat. Leikkauksella jalkojen muotoa ja kokoa muokataan esimerkiksi lyhentämällä ja suoristamalla varpaita. Päkiän alle voidaan myös tehdä rasvansiirto, jolla lievitetään päkiään kohdistuvaa painetta korkokengillä kävelyn tuloksena.

Riskit ovat liian suuret

Suomessa kauneusleikkauksia tehdään päällisin puolin maltillisemmin kuin maailmalla, mutta epäilyksettä kummallisimmillekin kauneusleikkauksille löytyy ihailijansa. Tuhkimo-leikkauksia on tehty paljon ainakin Yhdysvalloissa.

– Tiedän Tuhkimo-leikkauksen ja miksi niitä tehdään. Uskoisin, että kukaan suomalainen ei tee, eikä pitäisikään tehdä. Sen verran uskoisin löytyvän periaatteita, sanoo ortopedi Helka Koivu Terveystalosta.

– Minulle ei ole koskaan kukaan tullut vastaanotolle tämän takia. Käsitykseni suomalaisista on, että naisilla on yleensä aika lailla järki päässä, mitä tulee kauneusleikkauksiin.

Jos omat isot jalat kuitenkin vaivaisivat, voisiko tällaiseen leikkaukseen päästä, jos marssisi Suomessa lääkärin vastaanotolle toiveissaan sirommat jalat?

– Ei ainakaan pitäisi. Leikkauksissa on aina suuret riskit, joiden vuoksi pelkästään kosmeettisista syistä tällaista leikkausta ei tehdä.

"Täytyy olla kunnon syy"

Koivun mukaan jalkojen leikkaukseen täytyy olla kunnon syy eli toisin sanoen jokin vaiva, joka tuottaa kipua tai muuta huomattavaa haittaa. Yleinen syy jalkojen leikkaukseen on vaivaisenluu, joka voi aiheuttaa sitä, että sopivia kenkiä on vaikeaa löytää.

– Jos on muuten oireeton jalka, joka täytyisi saada mahtumaan Tuhkimon kenkään, niin se ei ole syy lähteä leikkaamaan jalkaa, sanoo Koivu.

– Samoja toimenpiteitähän nämä ovat kuin mitä teemme. Esimerkiksi vaivaisenluu on yleinen syy suoristaa ja lyhentää varpaita, mutta lähtökohdat ovat toiset. Vaivan täytyy olla aito.

Lue myös:

    Uusimmat