Mainos

Tuhkapilvestä ei haittaa terveydelle

Tulivuoren tuhkapilvellä ei ole haittavaikutuksia ihmisten terveydelle, sillä savu kulkee korkealla. Ilmatieteen laitoksen maanpinnan läheisissä ilmanlaatumittauksissa pitoisuudet ovat tähän mennessä pysytelleet tavanomaisella tasolla.

Jos terveysvaaraa ilmenisi, Ilmatieteen laitos reagoisi asiaan välittömästi ja varoittaisi asiasta yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan, että jos tuhkapilvi ajautuisi sadealueiden vaikutuspiiriin, tuhka tulisi sateen mukana alas. Toisessa tapauksessa tuhka jää leijumaan useammaksi viikoksi ilmaan. Tällöin tuhkapilvi laimenisi hiljalleen, koska se laajenisi vähitellen isompaan ilma-alaan.

Tuhkan vähittäinen haihtuminen olisi Ilmatieteenlaitoksen mukaan sadetta parempi vaihtoehto. Silloin sillä ei olisi niin paljon ympäristövaikutuksia.

Tulivuorenpurkauksen vaikutukset pieniä ilmastolle

Tulivuoresta purkautuvalla tuhkalla ei ole myöskään merkittävää ilmastovaikutusta.

Merkittävämpää ilmaston kannalta ovat stratosfääriin pääsevät rikkiyhdisteet. Jotta rikkiyhdisteillä olisi suurta vaikutusta, purkauksen pitäisi olla Islannissa tapahtuvaa purkausta huomattavasti isompi. Tulivuorenpurkauksissa ilmaan pääsevät hiukkaset vaikuttavat ilmastoa viilentävästi.

Lähihistoriassa merkittävimmät ilmastoon vaikuttaneet purkaukset ovat olleet vuonna 1991 tapahtunut Pinatubon purkaus Filippiineillä sekä Indonesiassa vuosina 1815 (Tambora) ja 1883 (Krakatau) tapahtuneet purkaukset.

Islannissa 1783 tapahtunut tulivuorenpurkaus viilensi koko Eurooppaa purkausta seuranneena kesänä ja talvena.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.