Trumpin somevideo suututti Valkoisen talon: "Kuvottavaa ja häpeällistä"

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on tuominnut ex-presidentti Donald Trumpin sosiaalisen median tilillä julkaistun videon, jossa mainittiin sanat unified reich (yhdistynyt valtakunta). 

Valkoinen talo sanoi kaikkien Natsi-Saksan asiaa ajavien sisältöjen olevan "kuvottavia".

Videossa ei suoraan viitattu natseihin, mutta sanaa "reich" käytetään yleisesti viitattaessa natsijohtaja Adolf Hitlerin kolmanteen valtakuntaan (Reich).

Videolla ääni kysyy, mitä tapahtuu sen jälkeen kun Donald Trump voittaa ja mitä tapahtuu Amerikalle. 

Videossa näkyy kuvitteellisia uutisia, joiden otsikkoina oli "Talous kasvaa" ja "Raja on suljettu". Näkyy myös maininta "yhtenäisen valtakunnan (reich) luominen".

Videossa oli myös viittauksia ensimmäiseen maailmansotaan. "Unified Reich" -otsikko näytti viittaavan Saksan yhdistymiseen vuonna 1871.

Video poistettiin Trumpin tililtä hänen Truth Social -palvelustaan tänään tiistaina, vuorokausi sen jälkeen kun se oli julkaistu.

"Viittaus sanaan 'reich' oli tahaton"

Trumpin kampanjan tiedottaja Karoline Leavitt sanoi lausunnossa, että viestillä ei ollut virallista tukea ja että viittaus sanaan "reich" oli tahaton.

– Tämä ei ollut kampanjavideo. Sen oli luonut satunnainen tili verkossa, ja sen oli julkaissut uudelleen työntekijä, joka ei selvästikään ollut huomannut sanaa, Leavitt sanoi.

Video ilmaantui, kun Trump on toistuvasti pyrkinyt esittämään, että Joe Biden olisi epäonnistunut hillitsemään antisemitismiä Yhdysvalloissa jännitteiden lisääntyessä Gazan sodan takia.

Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre sanoi, että kaikenlainen antisemitismi on vaarallista, vastanmielistä ja epäamerikkalaista.

– On kauhistuttavaa, kuvottavaa ja häpeällistä kenenkään tehdä tunnetuksi sisältöä, joka liittyy Saksan natsihallintoon Adolf Hitlerin alaisuudessa, Jean-Pierre sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat