Trumpin presidenttikausi päättyy – mitä jäi käteen ja mitä Biden tekee ensimmäisen 100 päivän aikana?

7:50
Bidenin virkaanastujaisia vietetään jännittyneessä tilassa.

Yhdysvalloissa arvellaan alkavan hyvin erilainen aikakausi, kun Donald Trumpin nelivuotinen presidenttikausi päättyy.

Tänään Yhdysvalloissa valta vaihtuu, kun Joe Bidenista tulee virallisesti maan 46. presidentti Suomen aikaa kello 19.

– Odotan arvokkuutta ja sitä, että nähdään aamunsarastus Yhdysvalloissa. Kuinka kauan aurinko paistaa, sitä ei vielä tiedetä. Odotan myös totaalista sävynmuutosta. Nyt halutaan piste Donald Trumpin valtakaudelle, arvelee MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto J. Penttilä.

Trump on toistuvasti väittänyt marraskuisten presidentinvaalien tuloksen olleen väärennetty. Hän onkin monin keinoin pyrkinyt vaikeuttamaan Bidenin valtaanastumista.

– Trumpin transitiotiimi, kuten he sanovat, on valmistellut omissa kokouksissaan ja komeroissaan vallanvaihtoasioita. Paperit ovat valmiina. Eteenpäin mennään hyvin järjestelmällisesti. Luulen, että tätä halutaan nyt korostaa.

Trumpin sävy muuttunut

Eilen Trump piti jäähyväispuheensa.

– Sävy on muuttunut. Trump pyysi siunausta tulevalle presidentille, jotta hän pitää Yhdysvallat turvassa. Kyllä Trump nyt on selvästi huomannut, että hänen Capitol Hillin yllytyspuheensa oli suuri virhe. Nyt on menossa pohdinnan aika sielläkin, Penttilä sanoo.

Vaalien jälkeen Yhdysvaltain tunnelma on pysynyt eripuraisena. Mikä on republikaanipuolueen tilanne nyt, vaalitappion jälkeen?

– Täydellinen hajaannus. Uskottiin, että Trump säilyy, mutta nyt häneen otetaan etäisyyttä ja katsotaan, mitkä voimat seuraavaksi nousevat puoleesta.

Penttilän mukaan republikaanipuolueen sielunetsintäaika on hyväksi demokraattipuolueen hallinnolle.

– Jos demokraatit jatkavat erittäin aggressiivista republikaanien vastaista retoriikkaa, se voi heikentää valtapuolueen asemaa. Nyt on kuitenkin mahdollisuus jopa siihen, että Yhdysvallosisa tehtäisiin yhteistyötä.

Risuja ja ruusujakin

Mitä Trumpin kaudesta sitten lopulta jäi Penttilän mielestä käteen, hyvässä ja pahassa?

– Suurin onnistuminen on talous. Pandemiaan asti työllisyysaste oli kaikkien odotusten vastaisesti fantastisen hyvä. Toinen oli Lähi-idän ulkopolitiikka.

– Miinuksia riittää aika paljon. Suomen kannalta suurin miinus on koko sääntöperustaisen järjestelmän ravisuttaminen, jopa romahduttaminen. Tähän hän myös pyrki, mutta se on muiden kannalta suurin asia.

Trump muistutti itse puheessaan olleensa ensimmäinen presidentti vuosikymmeniin, joka ei vienyt Yhdysvaltoja uuteen sotaan.

– Tämä on mielenkiintoinen asia. Sitä ei aina täällä ymmärretä, että amerikkalaisessa yhteiskunnassa demokraatit nähdään sotijoina, koska he lähteävät puolustumaan "hyviä asioita" aseellisesti. Trump pani tälle pisteen.

Väistyvän presidentin tulevaisuus on mysteeri.

– Siitä tiedetään yllättävän vähän. Kaikki spekuointi liittyy siihen, että hänen on saatava äänensä takaisin. Onko se sitten jokin uusi sosiaalinen media tai jopa perinteinen televisiokanava. Tärkein asia varmasti on pysyä poissa vankilasta.

Bidenin 100 päivää

Yhdysvalloissa ollaan usein tarkkoja sen suhteen, mitä kulloinenkin presidentti saa aikaan ensimmäisen 100 päivän aikana.

Bidenin presidenttikauden alkua hallitsevat todennäköisesti taistelu koronavirusta vastaan ja virtapiikki pandemian runtelemalle taloudelle. Varsinaista agendaa hänen ei siis tarvitse itselleen keksiä.

– Lisäksi Yhdysvallat palaa takaisin Pariisin ilmastossopimuksen piiriin ja purkaa muslimimaita koskevan matkustuskiellon. Kaikkea sellaista, jota voimakkaasti kritisoitiin Trumpin kauden aikana.

– Tehtävänä on myös 5000 poliittista nimitystä, joista yli 1000 menee senaattiin hyväksyttäväksi. Luvassa on hirmuinen määrä asioita.

Jo Trumpin hallinto antoi lisäpontta koronasulkujen heikentämälle taloudelle. Biden jatkanee samankaltaista politiikkaa, jossa niin yritykset kuin yksittäiset kansalaisetkin saavat riihikuivaa rahaa.

– Siinä on aikamoiset tykit pelissä. Stimuluspaketti tulee olemaan kahden triljoonan kokoinen. Tuossa on rahaa, antaa mennä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja