Ulkoministeri Haavisto: Yllätysten mies Donald Trump jätti vaikean perinnön

13:40
Miten Yhdysvaltain vallanvaihto ja Aleksei Navalnyin vangitseminen vaikuttaa Suomen suhteisiin suurmaihin? Katso ulkoministerin haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kausi Yhdysvaltain presidenttinä päättyy tänään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto toteaa MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, että Trumpin kauden päättyminen on helpotus Yhdysvaltain liittolaisia ajatellen.

- No ehkä siinä mielessä, että Trumphan oli tällainen yllätysten mies suhteessa liittolaisiin. Esimerkiksi Euroopan Unioinin ja Trumpin yhteistyö ei ollut kovin sujuvaa.

Haavisto arvelee, että nyt odotetaan, että Washingtonin ja Brysselin välillä voisivat suhteet normalisoitua.

Haavisto pohtii, että yksi Trumpin perintö on se, että nyt nähdään miten vaikutusvaltainen presidentti voi olla Yhdysvalloissa valitsemallaan tiellä.

3:08
Turvajärjestelyt Washingtonissa on viritetty äärimmilleen Joe Bidenin virkaanastujaisia varten.

- Ehkä toinen asia jää suurena kysymysmerkkinä, että minkälaisen narratiivin hän jättää jälkeensä näistä nyt käydyistä vaaleista. Hänhän jättää tällaisen (viestin), että vaalit olivat petos, äänestäjiä petettiin, lähtekää kaduille. Kelle tahansa, joka on sitoutunut demokratiaan, niin se on kyllä erittäin vaikea perintö, Haavisto kommentoi.

Joe Biden astuu tänään virkaan. Haavisto toteaa, että Bidenin hallinnolta odotetaan nyt monenlaisia kansainvälisiä asioita, mitä hän on kampanjansa aikana pitänyt esillä. Näistä asioista Haavisto mainitsee mm. Pariisin ilmastosopimukseen liittymisen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja