Sata päivää puikoissa seissyt Biden piti puheensa – suomalaisasiantuntijat kommentoivat: "Vanha amerikkalainen unelma painetaan nyt alas"

8:47
Asiantuntijat selvittävät myös, mitä kaikkea Trumpin asettamia uudistuksia Biden on kumonnut. "Niitä on kymmeniä". Lisäksi kerrotaan, mitä jäi pois Bidenin puheesta. Koko haastattelun näet videolta!

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on pitänyt ensimmäisen puheensa kongressin yhteisistunnossa. MTV:n Uutisaamussa vierailleet suomalaisasiantuntijat pitävät puhetta voimakkaasti muutoshenkisenä. 

– Amerikka on tullut takaisin. Sata päivää on ollut säteilevä menestys – optimismia, myönteisyyttä ja sitä, että nyt tehdään suurta vallankumousta Amerikassa, toteaa MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä. 

– Valtionhallinnon puuttuminen ihmisten elämään, sosiaalituet, kaikenlainen valtion osallistuminen on hyvä juttu. Tämä ei ole se perinteinen amerikkalainen ajatus, mutta tämä on se, mihin demokraattipuolue on kulkenut jo jonkin aikaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala. 

Puheessaan Biden kertoi liki 2000 miljardin dollarin tukipaketista, jolla hallinto pyrkisi lieventämään maan taloudellista eriarvoisuutta.

Biden lupailee maksutonta varhaiskasvatusta kaikille 3-4 vuotiaille. Tarjolla on myös pari vuotta ilmaista koulutusta lukion jälkeen.

Vähävaraisille ja keskituloisille lapsiperheille on luvassa lisää verovähennyksiä. Pöydällä ovat myös palkalliset perhe- ja sairausvapaat. 

– Tämä on kulttuurivallankumous. Vanha amerikkalainen unelma, joka oli yksilökeskeinen, painetaan nyt alas. Hyvinvointivaltio – hyvin eurooppalainen idea – on tulossa keskiöön, Penttilä sanoo. 

– Demokraateille tämä sopii hyvin, koska he ajavat sitä. Republikaanit lahjotaan mukaan. Eli 1400 dollaria on tullut jo postissa kaikille. Myös niille amerikkalaisille, jotka asuvat Suomessa. Tehdään isoja hankkeita ja minä uskon, että se onnistuu aika pitkälle, Penttilä jatkaa. 

Kahtiajako on yhä nähtävissä

Bidenin kannatus Yhdysvalloissa on tällä hetkellä korkeampi kuin edellisen presidentin Donald Trumpin. 

– Nyt on tietysti meneillään tämä alkuvaihe – kuherruskuukausi – ja ihmiset ovat juuri saaneet paperiset sekit postissa. Rokotukset ovat edistyneet hyvin: kaikilla yli 16-vuotiailla on nyt jo oikeus varata rokotusaika. Myös taloutta on voitu avata sen myötä, että rokotukset ovat sujuneet niin hyvin. Kyllä jopa republikaanien kannattajilla on positiivisia fiiliksiä Bidenistä, Annala kertoo. 

– Jyrkkä kahtiajako on silti nähtävissä. Luultavasti kannatusluku pysyy aika tasaisena, niin kuin Trumpillakin. Ne, jotka inhosivat Trumpia, inhosivat häntä riippumatta siitä mitä hän teki. Ne, jotka kannattivat häntä, tekivät näin riippumatta siitä mitä hän teki, Annala jatkaa. 

Asiantuntijat selvittävät myös, mitä kaikkea Trumpin asettamia uudistuksia Biden on kumonnut. Lisäksi kerrotaan, mitä jäi pois Bidenin puheesta. Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta vidolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja