Trumpin koronatartuntaa on hoidettu sekoituksella lääkkeitä, jotka on tarkoitettu hyvin erilaisiin kohtiin taudissa – suomalaisasiantuntija: "Aikamoista, voin sanoa"

3:23
Katso video: epidemiologian dosentti Kari Tikkinen kommentoi Donald Trumpin koronatartunnan hoitoon saamia lääkkeitä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Epidemiologian dosentti Kari Tikkinen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Donald Trumpin koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon saamat lääkkeet ovat hyvin eri vaiheissa tautia normaalisti annettavia lääkkeitä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, 74, on parhaillaan hoidettavana koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi Walter Reed -sotilassairaalassa Marylandissa.

Trump vietiin sairaalaan perjantaina ja presidenttiä hoitavat lääkärit arvioivat eilen sunnuntaina, että presidentti saattaa päästä sairaalasta pois maanantaina.

Tämän jälkeen hänen hoitoaan jatkettaisiin sen jälkeen Valkoisessa talossa.

Lääkärit ovat korostaneet presidentin voivan erittäin hyvin. Trumpille on annettu muun muassa remdesiviriä, deksametasonia sekä vasta-ainecocktailia.

"Varmasti hyvin herkästi on ajateltu, että nyt ei ainakaan saa alihoitaa"

Epidemiologian dosentti Kari Tikkinen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että remdisivir voi nopeuttaa koronaviruksesta paranemista parilla-kolmella päivällä julkaistujen satunnaistutkimusten mukaan. Tutkimukset ovat kuitenkin olleet liian pieniä kertomaan, vähentääkö lääke kuolleisuutta.

Deksametasonin kohdalla Tikkinen kertoo englantilaistutkimuksesta, jonka mukaan lääke auttaa vakavissa koronatapauksissa, joissa on lisähapen tarvetta. Oikea-aikaisesti annettuna se myös vähentää kuolleisuutta niillä, joilla lisähapen tarvetta on.

Vasta-ainecocktailia Tikkinen kuvailee sinänsä hyvin lupaavaksi, mutta hänen mukaansa siitä ei ole vielä riittävästi tietoa, jotta sitä kannattaisi käyttää tutkimusten ulkopuolella.

– On aivan oma lukunsa, että näitä kaikkia annetaan samanaikaisesti. Sitä ei tietenkään ole testattu missään. Aikamoista, voin sanoa, Tikkinen sanoo.

Kyseiset lääkkeet on siis tarkoitettu hyvin erilaisiin kohtiin taudissa.

– Ei ole minun tehtäväni spekuloida hänen (Trumpin) terveydentilallaan, mutta jos nyt yleisesti ajatellaan, niin nämä ovat tietyllä tavalla eri vaiheiden lääkkeitä. Trumpin kohdalla varmasti hyvin herkästi on ajateltu, että nyt ei ainakaan saa alihoitaa, Kari Tikkinen toteaa.

Maailman terveysjärjestö WHO on tehnyt aiheesta tutkimusta, jossa Suomikin on ollut mukana. Tikkinen kertoo, että lähipäivinä on luvassa uutta tietoa koronavirukseen liittyvien sairauksien hoidosta.

Katso Kari Tikkisen haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja