Trumpin vointi herättää epäilyksiä – steroideja suositellaan vain vakavan tai kriittisen koronan hoidossa

1:31
Presidentin yllätysvisiitti kannattajien luokse tyrmistyttää: "He voivat kuolla, poliittisen teatterin tähden"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin voinnista on levinnyt ristiriitaista tietoa. Hänen omien lääkäreidensä mukaan vointi on hyvä, mutta sekavat lausunnot ja hoitomuodot ovat herättäneet epäilyksiä.

Trumpin hoitotiimissä mukana oleva lääkäri Brian Garibaldi kertoi sunnuntaina, että presidentille annetaan deksametasoni-kortikosteroidi-steroidilääkitystä. Se on herättänyt epäilyksiä, että Trumpin korona on vakavampi kuin mitä Valkoisen talon lääkärit antavat julkisuudessa ymmärtää.

Dexamethasonea suositellaan WHO:n mukaan vain silloin, jos koronaviruksen aiheuttama tauti on vakava tai kriittinen. Sitä suositellaan esimerkiksi silloin, jos potilaalla on pahoja hengitysvaikeuksia.

WHO:n mukaan lääkkeestä ei ole hyötyä oireiden ollessa lieviä, ja se voi silloin jopa haitallista. Lääke voi heikentää immuunisysteemiä entisestään.

Valkoisen talon lääkärit väistelivät kysymyksiä

Valkoisen talon lääkäri Sean Conley kommentoi sunnuntaina medialle, että tässä tapauksessa hyötyjen arvioitiin olevan riskejä suurempia. Valkoisen talon lääkärit ovat toistuvasti väistelleet tarkempia kysymyksiä presidentin oireista, ja kertoneet voinnin olevan hyvä.

Heidän mukaansa presidentillä oli perjantaina kuumetta, joka laski viikonlopun aikana.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows kuitenkin kertoi perjantaina, että presidentin happitasot olivat romahtaneet. Hän antoi lausunnon nimettömänä, mutta henkilöllisyys paljastui pian. Hän korjasi lausuntoaan, että nyt presidentin tila on kohenemassa "uskomatonta tahtia".  

CNN kertoo Trumpin raivostuneen Meadowsin kommentoitua hänen terveydentilaansa. 

Myös muutama muu nimetön lähde on kertonut medialle presidentin saaneen lisähappea, raportoi muun muassa New York Times

Trump itse on viikonloppuna kuvaillut Twitterissä, että oli hieman huonovointinen perjantaina, mutta tuntee olonsa jo paremmaksi. Hän kävi maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa autosaattuessa vilkuttamassa kannattajilleen sairaalan ulkopuolella. 

Kokeellisia lääkkeitä

Trumpia on hoidettu myös esimerkiksi remdesiviirillä sekä Regeneron-lääkkellä, joista kumpaakaan ei ole vielä hyväksytty virallisesti koronan hoitoon.

Kliinisen epidemiologian dosentti, urologian professori Kari Tikkinen kertoi sunnuntaina MTV:lle, että Regeneron-lääkkeen turvallisuutta tai tehoa ei ole vielä voitu todistaa, joten ksen okeileminen presidentillä on "rohkeaa".

Katso professori Tikkisen koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja