Suomalaislääkärit kauhuissaan Trumpin tilasta ja yli-ihmistuntemuksia aiheuttavasta lääkecocktailista: "Nyt on menossa kauhea ihmiskoe, pelottavaa meille kaikille"

1:24
Trumpin hengen haukkominen herätti huomiota. Mitä mieltä sinä olet?

Koronavirustartunnan kouriin joutunut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on palannut takaisin Valkoiseen taloon kolmen sairaalayön jälkeen.

Trumpin saama lääkitys ja hänen olemuksensa videolla on kuitenkin herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Myös suomalaiset lääkärit ovat kommentoineet tapausta. 

Trumpille on annettu useita lääkkeitä. Yksi lääkeaineista on deksametasoni. Suomalainen professori, erikoislääkäri Pirkko Vihko kauhistelee, että deksametasoni on tehokas synteettinen kortikosteroidi, joka saa isoina annoksina aikaan yli-ihmistuntemuksia.

– Pelottavaa potilaalle, pelottavaa meille kaikille, Vihko tviittaa.

Lääkäri Katja Luukkanen kommentoi videota, jolla Trump poseeraa Valkoisen talon parvekkeella heti sairaalasta päästyään.

Hänen mielestään Trump näyttää videolla todella sairaalta. Luukkasen mukaan Trumpin sisäänhengitys on videon perusteella lyhyttä ja pinnallista.

– Trump ei saa vedettyä kuin vähän ilmaa sisään. Hirveää. Hänen pitäisi heti mennä takaisin sairaalaan, Luukkanen toteaa tviiteissään.

Suomen Akatemian ex-pääjohtaja deksametasonista: Laittaa kaikki voimavarat liikkeelle

Suomen Akatemian entinen pääjohtaja, professori Reijo Vihko kertoo MTV Uutisille, että Trumpille annettu deksametasoni lisää vahvasti potilaan suorituskykyä.

– Kun joudutaan taistelutilanteeseen, niin se laittaa kaikki voimavarat liikkeelle. Siinä tulee olo, että haluaa taistella kaikin voimin ja nämä tuntemukset näkyvät myös psyykkisellä puolella. Monessa tapauksessa se on hyödyllistä ja toisissa tapauksissa taas haitallista, Vihko kommentoi.

Vihko toteaa, että Trumpin tapauksessa on vaikea sanoa, miten suhtautua tilanteeseen. Kaikki riippuu siitä, miten suurista annoksista on kyse. Hän pohtii, että vakavasti sairaalla potilaalla on olemassa vaara, että päätöksentekokyky ei ole parhaimmillaan.

Jos kerran Trump on saatu tolpilleen lääkityksen avulla, niin herää kysymys, mitä potilaalle tapahtuu tällaisen kovan ja riskialttiin puserruksen jälkeen.

–Sehän nähdään muutaman päivän kuluessa. Parasta olisi, että tauti sairastettaisiin ja levättäisiin silloin, kun tauti on aktiivinen. Hämmästyttävä suoritus, että Trumpin ikäinen mies on selvinnyt näin, mutta katsotaan jatkoa, Vihko toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja