Trumpin ajamat leikkaukset pelottavat ruoka-avun varassa eläviä – MTV vieraili köyhyydestä ja itsemurhista kärsivässä reservaatissa: "Olemme kuin kehitysmaa keskellä Yhdysvaltoja"

Ruoka-avun varassa elävät pelkäävät presidentti Trumpin kaavailemia leikkauksia 1:35
Ruoka-avun varassa elävät yhdysvaltalaiset pelkäävät Donald Trumpin kaavailemia leikkauksia.

Yhdysvalloissa ruoka-avun varassa elävät pelkäävät presidentti Donald Trumpin kaavailemia leikkauksia. Trumpin hallinnon ehdotuksessa ruokakupongit vietäisiin miljoonilta, ja leikkauksia tulisi myös asumistukiin.

Etelä-Dakotan osavaltiossa sijaitsevassa alkuperäiskansan reservaatissa kärsitään jo nyt köyhyydestä, alkoholismista ja korkeista itsemurhaluvuista.

Eileen Janis käy päivittäin ruoka-ostoksilla alkuperäiskansan reservaatin ulkopuolella. Rahaa ei ole, joten nämäkin ostokset lisätään luotolle.

– Pine Ridge on yksi köyhimmistä piirikunnista Yhdysvalloissa. Olemme kuin kehitysmaa keskellä Yhdysvaltoja, mistä moni ei ole kuullutkaan, Janis sanoo.

Avustusohjelmaa supistetaan

Janisin ostamat ruoat menevät lapsille, joiden vanhemmat eivät pysty pitämään heistä huolta. Janis pyörittää ystävän Yvonne DeCoryn kanssa reservaatin ainoaa jäljellä olevaa avustusjärjestöä, The Bear -projektia.

Donald Trump on ajanut avustusohjelmia alas ja vähentänyt rahoja, DeCory sanoo.

Trumpin hallinnon tuoreimmassa ehdotuksessa vietäisiin neljä miljardia ruoka-avustukseen keskittyvältä valtion ohjelmalta. Tämä on hallinnon kolmas ehdotus avustusohjelman supistamiseksi.

Joulukuussa Trumpin maatalousministeriö ilmoitti tiukentavansa ruoka-avustusohjelmaan pääsyä. Heinäkuussa hallinto ilmoitti, että ruokakupongit leikattaisiin reilulta kolmelta miljoonalta.

Hallinto haluaa myös leikata asumistuista

Kahdenkymmenen tuhannen asukkaan Pine Ridgen nykytilanne tuntuu jo toivottamalta. Lähes 90 prosenttia asukkaista on työttömiä, ja paikalliset elävät köyhyydessä. Pine Ridgessa tehdään itsemurhia enemmän kuin muualla Amerikassa keskimäärin.

– Meillä on surkeimmat tilastot! Meillä on eniten syöpiä, juomavedessämme on raskaita metalleja. Eliniän odote on miehillä vain yli 40 vuotta, naisilla yli 50, Eileen Janis kertoo.

Alkoholismin jäljet näkyvät niin aikuisissa kuin lapsissa.

– Yritin ensimmäistä kertaa itsemurhaa 10-vuotiaana. Olen yrittänyt itsemurhaa yhteensä 12 kertaa. Olen myös menettänyt useita ystäviä itsemurhien vuoksi, 19-vuotias Sky sanoo.

Reservaatissa ei myydä alkoholia, mutta esimerkiksi naapuriosavaltion puolella Nebraskasta löytyy viinakauppoja. Osa yrittää päihtyä käsidesistä tai hiuslakasta.

– Keskimäärin 44 lasta kuukaudessa yrittää tappaa itsensä täällä! 44! Vuodessa 40 lasta kuukaudessa tekee melkein 500 lasta vuodessa. Meillä ei ole varaa menettää yhtään lasta, DeCory painottaa.

Reservaatissa koetaan, ettei liittovaltiossa kukaan välitä alueen asukkaiden kohtalosta.

– Tarvitsemme apua, emme leikkauksia! Emme ehdi yleensä auttaa nuoria ennen kuin he yrittävät itsemurhaa. Tarvitsemme apua jälkityöhön, jos he selviävät yrityksestä hengissä, DeCory sanoo.

Julkinen valitusaika hallinnon leikkauksiin päättyy joulukuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat