Trump voi yrittää armahtaa itsensä ennen virkakautensa päättymistä, mutta yhtä lain kouraa hän ei voi paeta – nämä oikeusjutut saattavat olla edessä

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala ei usko, että Joe Bidenin tuleva hallinto jahtaa presidentti Trumpia verenmaku suussa. Hän toivoo, että oikeudessa menestyvät vain selvät tapaukset.

Viime päivinä Yhdysvalloissa on arvuuteltu mitä istuvan presidentin Donald Trumpin oikeusjutuille käy sen jälkeen, kun hän jättää virkansa.

Trumpia vastaan on käynnissä useita tutkintoja ja oikeusprosesseja. Oikeudessa käsiteltävänä ovat muun muassa toimittaja E. Jean Carrollin ja Diili-kilpailija Summer Zervosin nostamat kunnianloukkaussyytteet.

Sekä Carroll että Zervos sanoivat Trumpin ahdistelleen heitä seksuaalisesti 1990- ja 2000-luvuilla. Itse väitetyt teot ovat vanhentuneita, mutta kunnianloukkaussyytteet nostettiin Trumpin kiistämisistä.

Esimerkiksi E. Jean Carrollin raiskausväitettä kiistäessään Trump sanoi syytteiden olevan valheita, koska Carroll "ei ole hänen tyyppiään".

Talousepäselvyydet suurempia kuin kunnianloukkaukset

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala uskoo, että kunnianloukkaussyytteiden sijaan merkittävämpiä ovat Trumpia uhkaavat talousrikostutkinnat.

Trumpia tutkitaan muun muassa kampanjarahoitusrikoksesta, kun hän vuonna 2016 maksoi pornotähti Stormy Danielsin hiljaiseksi pitääkseen heidän kahdenvälisen suhteensa salassa.

Lisäksi New Yorkissa piirisyyttäjä tutkii sitä, arvioiko Trump omaisuutensa liian korkeaksi hakiessaan lainaa liiketoimiaan varten vuonna 2012.

– Jos Trumpin organisaatiossa on jotain isommin pielessä, se voi potentiaalisesti olla hyvinkin iso juttu. Kunnianloukkausten suhteen Trump tuntuu olevan teflonia. Vaikka syytöksiä on ollut aiemminkin, ne eivät ole pilanneet hänen mainettaan, sanoo Maria Annala.

Muista oikeusjutuista Annala nostaa esiin tapaukset, joita tutkitaan muun muassa Marylandin osavaltiossa ja pääkaupunki Washington D.C:ssä.

Siellä syyttäjät tarkastelevat, onko Trump syyllistynyt virkakautensa aikana lahjustenottoon, kun ulkomaalaisten valtioiden edustajat ovat valtiovierailuillaan asuneet Trumpin omistamissa hotelleissa.

– Kun Trumpista tuli presidentti, hän ei kokonaan luopunut omistuksistaan, vaan siirtyi bisneksensä johdosta ja siirsi ne lapsilleen. Oli selvää, että hän kuitenkin hyötyisi hotelleistaan taloudellisesti. Sellaista tilannetta ei aiemmin ole ollut historiassa, Annala sanoo.

Puntarissa myös usko demokratiaan

Annala uskoo, että oikeustapausten uutisointiin sisältyy jonkinlaista halua saada Trump tilille kaikesta, mitä neljän vuoden aikana on tapahtunut. Se on Annalan mielestä vaarallista.

– Samoissa piireissä kritisoitiin Trumpia neljä vuotta sitten. Silloin Trump uhkasi, että jos hän voittaa vaalit, Hillary Clinton joutuu lukkojen taakse. Siitä arvoliberaalit piirit älähtivät.

– Nyt tuntuu, että samat ihmiset vähän tekopyhästikin ovat innoissaan siitä, jos löytyisi joku rikos, josta Trump joutuisi oikeudelliseen vastuuseen.

Annala ei tarkoita, etteikö tutkinnoissa olisi oikeudellisia perusteita. Hän toivoo, että oikeusprosessissa etenisivät tapaukset, joissa olisi enemmän vahvaa näyttöä ja vähemmän tulkinnanvaraisuutta.

Esimerkiksi talousrikoksissa on yleisellä tasolla enemmän kuitteja ja muita asiakirjoja, joilla oikeusjuttuja on helpompi arvioida kuin sitä, onko vaikutusvaltaa käytetty väärin.

– Jos jostain tulkinnanvaraisesta asiasta tulisi tuomio, niin se olisi ongelmallista kansalaisten luottamuksen kannalta.

Armahdus ei mahdoton ajatus

Donald Trump on muun muassa erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan aikana puhunut siitä, että hän voisi armahtaa itse itsensä. Trump esimerkiksi twiittasi asiasta vuoden 2018 kesäkuussa.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala sanoo, että presidentin itsensä armahtamista on viimeksi pohdittu Yhdysvalloissa kunnolla vuonna 1974, kun Richard Nixon erosi Watergate-skandaalin jälkeen.

Tuolloin katsottiin, että presidentin itsearmahdus ei ole lain mukaista.

Presidentti Trump on kuitenkin tiettävästi kysellyt lähipiiriltään, voisiko itsensä armahtaminen olla mahdollista. Armahdus voisi samalla kuitenkin viestiä, että Trump myöntää tehneensä väärin virkakaudellaan.

Annala kuitenkin näkee mahdollisuuden, että Trump armahtaisi itsensä ennen lähtöä Valkoisesta talosta.

– Trump voisi esittää sen niin, että koska häntä kohtaan alkaa ennennäkemätön poliittinen ajojahti, niin hän on ovelampi. Koen, että hän pystyy esittämään asian sellaisessa muodossa, ettei se olisi kasvojenmenetys.

Annala huomauttaa, että presidentin armahdus koskee vain liittovaltiotason rikoksia. Esimerkiksi Stormy Danielsiin liittyvää kampanjarahoitusrikosta tutkitaan New Yorkin piirikunnassa ja omaisuusrikoksia New Yorkin osavaltiossa.

– Eli ei liittovaltiotasolla, vaan paljon paikallisemmalla tasolla. Niihin tapauksiin ennaltaehkäisevä armahdus ei auttaisi.

Annala ei usko, että tuleva presidentti Joe Biden lähtee virkakaudellaan ajamaan oikeusprosesseja Trumpia vastaan.

– Biden haluaa olla koko kansan presidentti. Vaalitulos osoittaa, että Trumpilla on paljon kannattajia. He loukkaantuisivat jos Bidenin hallinto alkaisi aktiivisesti jahdata Trumpia. Osa Bidenin äänestäjistä varmasti pettyy, jos hän ei tee sitä.

Juttua muokattu 13.11. kello 22.58: Juttua täsmennetty haastateltavalta saatujen tarkennusten perusteella. Aiemmin jutussa kerrottiin, että Stormy Danielsiin liittyvää juttua ja kysymystä Trumpin omaisuuden arvon vähättelystä ja liioittelusta tutkitaan osavaltiotasolla. Tietoa tarkennettu. Danielsiin liittyvää asiaa tutkitaan osavaltiota paikallisemmalla tasolla. Täsmennetty myös kohtaa, jossa puhutaan itsensä armahtamisen mahdollisesta lainvastaisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat