Osa Trumpin vastustajistakaan ei toivo ex-presidentin syyttämistä – tässä syyt

Pidätetäänkö Trump? Ex-presidentti jälleen kohujen keskellä 9:40
Huomenta Suomi: Tutkija kertoo, miksi kaikki Trumpin vastustajatkaan eivät toivo ex-presidentille syytettä. Entä millaiset mahdollisuudet Trumpilla on jälleen presidentiksi?

Uutiskanava Fox Newsin tietojen mukaan Yhdysvaltain entiselle presidentille Donald Trumpille ei ole virallisesti ilmoitettu, aiotaanko häntä vastaan nostaa syyte.

Fox Newsin mukaan mahdollinen syyte voitaisiin jättää jo tänään, mutta lähteiden mukaan on myös mahdollisuus siihen, että piirisyyttäjä jättää syyttämättä Trumpia.

Mahdollinen rikossyyte liittyisi Trumpin ja aikuisviihdenäyttelijä Stormy Danielsin väliseen hyssyttelyrahakohuun vuonna 2016.

Trumpia vastaan on käynnissä ennestään jo useita muita oikeusprosesseja. Sen takia Huomenta Suomessa vieraillut asiantuntija pitää erikoisenakin, jos rikossyyte tulisi Trumpille verrattain pienestä asiasta.

– Osa Trumpin vastustajista toivoo, että tätä syytettä ei nostettaisi, vaan odotettaisiin. Jos ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa entinen presidentti saa ylipäätään syytteen ja hänet pidätettäisiin, se olisi jostain isommasta asiasta, jolla on enemmän yhteiskunnallista merkitystä, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén.

Trump itse uumoili sosiaalisessa mediassa tulevansa pidätetyksi jo tiistaina. Lindénin mukaan tämä oli hänen oma yrityksensä olla tarinan päällä, ja ohjata keskustelua syytteistä oman kampanjansa ja itsensä hyödyksi.

– Hän on muun muassa sanonut, että tämä on rasistinen ajojahti häntä vastaan – ei poliittinen – koska syyttäjä, joka mahdollisesti nostaisi syytteet on musta, Lindén sanoo.

– Trump yrittää kääntää asian niin, että valkoista miestä tässä potkitaan päähän, koska siihen näkökulmaan monet hänet kannattajansa voivat samaistua.

Millaiset mahdollisuudet Trumpilla on taas presidentiksi?

Vuoden 2024 presidentinvaaleissa republikaanien ehdokkaaksi povataan Floridan kuvernööri Ron DeSantista, joka ei ole vielä kuitenkaan virallisesti asettunut ehdolle.

DeSantis pesi käsiään Trumpin kohuista jo siihen malliin, että Lindénin mukaan vaalikampanjasta ilmoittaminen on vain ajan kysymys.

– Hän rakensi eroa itsensä ja Trumpin välille siinä, että hän esitti itsensä puhtoisena. Monet republikaanien äänestäjät, arvokonservatiivit ja hartaat kristityt eivät koe hirveän mukavaksi, että Trumpilla on menneisyyttä, jossa pornotähdet syyttävät häntä vaimonsa pettämisestä.

Lindénin mukaan Trumpin tunnettuus takaa, että hänellä on yhä hyvät mahdollisuudet republikaanien presidenttiehdokkaaksi – jopa mahdollisista syytteistä huolimatta.

Jos taas puhutaan varsinaisesta presidenttikisasta demokraattien ehdokasta vastaan, mahdolliset syytteet voisivat Lindénin mukaan vaikeuttaa liikkuvien äänestäjien ja maltillisten republikaanien äänten saamista.

– Republikaanien joukossa on huolta siitä, että Trump ei voita demokraattiehdokasta. Että hän ei ole tarpeeksi vahva ehdokas viemään republikaaneja Valkoiseen taloon, hän sanoo.

Katso koko haastattelu artikkelin päävideolta!

Lue myös:

    Uusimmat