Mainos

Transtech kärkkyy VR:n vaunutilausta

Kotimainen vaunuvalmistaja Transtechin toimitusjohtaja Markku Blomberg kertoo yrityksen lähtevän mukaan avoimeen tarjouskilpailuun. Yritys päätti aiemmin tässä kuussa yt-neuvottelut, joiden tuloksena 240 henkilöä vähennetään. Tilauksen saaminen Transtechille olisi merkittävä asia.

- Kyllä se on tärkeä yhtiön ja koko Kainuun alueen kannalta. Kiskokalustotuotannon pysyminen Suomessa on tärkeää myös kansantalouden kannalta, Blomberg sanoo.

Blomberg uskoo Transtechillä olevan kilpailussa hyvät mahdollisuudet vaunutyypin aikaisemman tuntemuksen vuoksi. Hän teilaa epäilyt, joiden mukaan kauppa olisi pedattu heille.

- Näin EU-aikana tilauksia ei ole mahdollista ohjailla - olemme kilvassa mukana siinä missä muutkin valmistajat, Blomberg vakuuttaa.

VR ilmoitti tänään tilaavansa 20 uutta kaksikerroksista makuuvaunua aiemman investointisuunnitelmansa lisäksi. Tilaus toteutetaan avoimena tarjouskilpailuna.

Valtion tarjouskilpailujen tarkka valvonta vaikeaa

Valtion tarjouskilpailujen valvonta perustuu kilpailuun osallistuvien aktiivisuuteen, ei ulkopuoliseen valvontaelimeen, sanoo työelämä- ja markkinaosaston ylijohtaja Raimo Luoma työ- ja elinkeinoministeriöstä.

- Meillä (työ- ja elinkeinoministeriöllä) ei ole sellaista aktiivista valvontaroolia tässä. Se perustuu nimenomaan siihen, että kilpailussa mukana ollut yritys, joka katsoo hävinneensä sen laittomin perustein, niin sillä on valitusoikeus, sanoo Luoma.

Valtion tarjouskilpailujen tarkka valvonta olisi vaikeaa.

- Hankintalainsäädännön puolella ei ole järjestetty samanlaista valvontajärjestelyä kuin esimerkiksi kilpailuoikeudessa, jossa kilpailuvirasto valvoo. Hankintalainsäädäntö perustuu siihen, että yritys, joka tuntee tulleensa väärin kohdelluksi hankintakilpailussa, on muutoksenhakuoikeus hallinto-oikeuteen. Tämä on yleinen laillisuusvalvonta, joka kaikkeen hallinto-oikeuteen liittyy, Luoma selvittää.

Tällainen yritys voi valittaa hankintalainsäädännön mukaan markkinaoikeuteen ja siitä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Luoma ei kuitenkaan usko, että valtio olisi pedannut makuuvaunutilauksensa jollekin tietylle yritykselle.

- VR tietää tietenkin, että hankintalainsäädäntö sitoo sitä ja toimii varmasti sen mukaisesti.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.