Traktorikortti ei riitä näiden laitteiden kuljettamiseen – poliisi määrännyt monia nuoria jalkapatikkaan siltä seisomalta

Teinipojan järjetön poliisipako Keravalla: kaahasi mönkijällä bussin kylkeen – video näyttää, että kavereilla oli hengenlähtö lähellä 0:33
Teinipojan järjetön pako mönkijällä tallentui poliisimoottoripyörän kameraan.

Poliisi kehottaa huoltajia tarkistamaan, että mönkijällä ajavalla nuorella on ajoneuvon kuljettamiseen riittävä ajokortti.

Erilaisia mönkijämalleja on tieliikennekäytössä yhä enemmän. Liikenneturvan mukaan varsinkin T-luokan traktoreiksi luokiteltavien mönkijämallien määrä liikenteessä on kasvanut viime vuosina kovasti.

Poliisi kertoo kohdanneensa Lapissa useita nuoria kuljettajia, jotka ovat ajaneet T3-b-luokan traktorimönkijällä, mutta taskussa on ollut kyseiselle mönkijätyypille riittämätön T-ajokortti eli niin sanottu traktorikortti.

– Mikäli kuljettajan ajokorttiluokka ei vastaa ajoneuvon vaatimuksia, kuljettaja syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Seurauksena on ajokielto ja sakkorangaistus.

– Kuljettaja joutuu jalkapatikkaan siltä seisomalta, ja traktorimönkijä jää tien varteen odottamaan kuskia, jolla on vaadittava ajokorttiluokka, poliisi muistuttaa.

Riittääkö kortti?

  • T-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan luokkien T1-a, T2-a, T3-a tai T3 traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus on enintään 40 km/h. T-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan myös luokkien T1-b ja T2-b traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 40 km/h, mutta enintään 60 km/h.
  • AM 121 -ajokortti oikeuttaa kuljettamaan edellä mainittujen lisäksi myös luokan T3-b traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 40 km/h, mutta enintään 60 km/h.
  • B-ajokortilla voi kuljettaa kaikkien edellä mainittujen lisäksi luokkien T1-b, T2-b ja T3-b traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 60 km/h, mutta enintään 80 km/h.

Lisää tietoa eri mönkijätyypeistä sekä niiden kuljettamiseen liittyvistä vaatimuksista löytyy esimerkiksi Liikenneturvan verkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat