TPS-luotsi laukoi rajua tekstiä omistaan – nyt Tommi Miettinen avaa, mikä Turussa on tökkinyt

Maalikooste: HIFK - TPS 5:20
Videolla HIFK-TPS-ottelun maalikooste.

Jääkiekon SM-liigaseura TPS:n uusi päävalmentaja Tommi Miettinen ei ole tullut silittelemään päitä Turkuun. Miettinen painottaa, että hän luo uutta kulttuuria, tyyliä ja tapaa Aurajoen rannoilla. Uuden prosessin alkuhetkille on mahtunut jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. 

– Olen syvästi pettynyt erityisesti kärkipelaajien suorittamiseen. Pitäisi johtaa, niin jotain ihan muuta tulee tällä hetkellä. On syvän pohdinnan paikka joukkueessa, että mihin tässä mennään, TPS:n päävalmentaja Tommi Miettinen murahti keskiviikkona, kun TPS koki ruman kotitappion Jukureille.

Mitä Turussa sitten tapahtui? TPS:n tähtipelaaja Markus Nurmi jää vaitonaiseksi.

– En lähde takkaan sanomaan, että mitä kävimme läpi. Ne olivat kovia keskusteluja. Fakta on se, että meillä on mennyt huonosti. Siitä ei pääse mihinkään, Nurmi myöntää MTV Urheilulle.

TPS valahti keskiviikon Jukurit-tappion jälkeen sarjataulukossa vasta sijalle 12. Se on ollut 15 ottelun kuntopuntarissa aivan Liigan häntäpäässä.

– Olemme hakeneet tietynlaista eheytymistä ja sitä, mitä on olla oikeasti joukkue – nimenomaan voittava joukkue. Millainen työjärjestyksen pitää olla silloin, TPS:n päävalmentaja Tommi Miettinen sanoo.

Miettinen laukoi kovaa tekstiä erityisesti TPS:n johtavista pelaajista. Eikä hän pelkästään puhunut, vaan hän myös toimi.

Kun TPS matkusti perjantaina Helsinkiin, turkulaisjoukkueen avainpelaajista Petrus Palmu oli jätetty pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle.

Toinen pahasti varjojen mailla vaeltanut tähtihyökkääjä Markus Nurmi sen sijaan piti paikkansa pelaavassa kokoonpanossa. Hän vastasi huutoon.

Nurmi toi TPS:n tasoihin perjantain HIFK-pelin loppuhetkillä. Kaiken lisäksi hän upotti rankkariyrityksensä sisään, kun TPS otti 4–3-voiton.

– Nyt meidän isot pelaajamme johtivat edestä ja muiden oli helppo seurata perästä. Nurmi, (Niklas) Arell, (Juhani) Jasu, (Oliver) Lauridsen, (Ruben) Rafkin ja (Linus) Fröberg, kaikki olivat todella esimerkillisiä nyt, Miettinen kiitteli Helsingissä. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Faktat pöytään

Vielä perjantain HIFK-pelin alussa TPS:stä näkyi enemmän kuin huolestuttavia merkkejä. Rohkeus, raikkaus ja uskaliaisuus eivät olleet termejä, joilla valkopaitoja saattoi kuvailla. Oikeat muotoilut olivat pelokas, virheherkkä ja pehmeä.

Pelin edetessä TPS otti itseään niskasta kiinni. Miettinen näytteli tässä omaa rooliaan – huudettuaan äänensä käheäksi pelin tiimellyksessä.

Miettinen sanoo suorat sanat siitä, mikä Turussa on tökkinyt.

– Jo heti ensimmäisenä päivänä, kun tulin tekemään tätä prosessia, kerroin rehellisesti, että mitä odotan jokaiselta pelaajalta päivittäin. Olemme olleet siinä vajaita, Miettinen myöntää.

– Ihan siis perusasioissa eli siinä, että miten elät ja hengität ammattilaisurheilua per päivä. Se ei ole ollut sillä tasolla, mitä olen hakenut. Sen myötä meidän kehittymisemme on ollut liian hidasta, Miettinen jatkaa.

TPS palkkasi Miettisen keväällä uudeksi päävalmentajakseen. Hän seurasi tehtävässään Jussi Ahokasta, joka vaikuttaa nykyään Pohjois-Amerikassa.

Miettinen painottaa isoja asioita, kun hän puhuu TPS:stä.

– Meillä on ollut monenlaisia haasteita tämän prosessin alkuvaiheilla. Pitää korostaa, että olemme hyvin aikaisessa vaiheessa. Olen tullut tekemään ihan uutta kulttuuria ja uutta juttua tänne, Miettinen linjaa.

– Meillä on vahva ydin tuolla joukkueessa, mutta tarvitsemme sitä, että kaikki ovat jutussa mukana. Se taas on ollut vaihtelevaa, minkä takia olemme menneet ylös ja alaspäin.

Ailahtelevuus tiedostetaan myös pelaajien keskuudessa.

– Jokaisen pitää pystyä parempaan. Se on vain fakta, TPS:n avainhyökkääjä Markus Nurmi allekirjoittaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tukea tulee

Nurmi on yksi niistä, joihin huomio kohdistuu. Hän kun oli TPS:n kulminaatiopelaaja keväällä 2022, kun TPS haastoi finaaleissa Tapparan. Nurmi paukutti runkosarjassa 20 maalia ja teki kevään 18 pudotuspeliottelussa tehot 4+15=19.

Nyt Nurmen itseluottamus on ollut pahasti kadoksissa.

– Aina pitää katsoa ensimmäisenä peiliin. Oma tekeminen pitää laittaa kuntoon ja vasta sitten voi miettiä viisikon pelaamista. Kun itse pelaa hyvin, niin saa muut näyttämään paremmalta. Silloin koko kentän peli luistaa. Harvoin niin käy, jos on itse aivan pihalla. Ei tässä voi muita syytellä – ei se auta yhtään, Nurmi sanelee. 

Nurmi painottaa, että hänellä on vahva luotto TPS:n nykyjoukkueeseen. 

– Tiedämme sen, että miksi olemme hävinneet tiukkoja pelejä. Pitää parantaa tästä, Nurmi nyökkäilee.

TPS:ään on liittynyt erinäköisiä puheita siitä, miten kulisseissa on kuohunut. Tilanne kärjistyi viime vuonna niin, että asioita puitiin aktiivisesti myös julkisuuden puolella.

TPS:n nykypäävalmentaja Tommi Miettinen vakuuttelee, että hän saa riittävästi apua ympäriltään.

– Minut on palkattu tekemään tätä juttua tietyllä tyylillä ja olen saanut siihen hyvän tuen. En pysty sanomaan mistään muusta – en menneestä, enkä mistään. Minulla on hyvä tuki monelta eri rintamalta. Usko ja kannustus siihen, mitä olemme tekemässä, Miettinen niputtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat