Tosi nuoret omakotirakentajat

Viime ohjelmassa kuulimme, miten pääministeri kannusti nuoria rakentamaan. Kutsu ei ole kuulunut turhaan, kuten nyt alkava seurantaprojektimme todistaa. Seuraamme syksystä alkaen kahden nippa nappa kaksikymppisen rakentajan omakotitalohankkeen edistymistä Järvenpäässä sijaitsevalla työmaalla.

Tällä kertaa tontin hankinta ei tuottanut vaikeuksia, niin pääkaupunkiseudulla kuin ollaankin: se lohkaistiin vanhempien tontista. Mutta mikä pani idean näiden nuorten päähän?

- Nähtiin talopakettimainos, paljastaa Ari.

- Siitä vain innostuttiin, että pitäisikö lähteä rakentamaan omaa taloa. Lähdettiin ottamaan selvää, minkälaisia talopaketteja on tarjolla... ja niin se homma sai alkunsa.

Taloudellinen puoli ei hirvitä. Jossain on kuitenkin asuttava ja saman joutuisi maksamaan vuokranakin. Kustannusarvio on 1300 - 1500 euroa neliöltä ja siihen tontti- ja liittymäkustannukset päälle. Oman työn osuuden suhteen Ari on tervejärkinen:

- Sehän on todella pieni - olisikohan minulla edes tietoakaan kuin kymmenestä prosentista siitä, mitä talon rakentamiseen oikein liittyy ja kuuluu. Olen jättäytynyt tässä suosiolla ammatti-ihmisten armoille. Mutta onneksi on paljon asiantuntevaa ja talonsa jo rakentanutta sukua, josta löytyy kyllä talkooväkeä tarvittaessa. Kaikki LVI- ja sähkö- ja muut asentajat on kuitenkin pakko palkata ammattilaisten joukosta.

Myös Maijan puolesta työnjako on myös selvä.

- Ari hoitaa raatamisen. Minulle jää siivoamista, porukoitten muonittamista ja sellaista.

Sekä alkuvaiheen suunnittelussa että hankkeen kuluessa kustannuslaskennan avuksi on käytettävissä "Talopeli" niminen ohjelma. Sen avulla voi tarkistaa lukuisten eri yksityiskohtien ja niiden toteutusvaihtoehtojen vaikutuksen kokonaiskustannuksiin, olipa kysymys sitten talon kerrosluvusta tai muodosta tai vaikkapa makuuhuoneiden lattiamateriaaleista.

Vastaava työnjohtaja on lain mukaan nimettävä käytännöllisesti katsoen ennen ensimmäisenkään kiven kääntämistä tontilla. Erityisen merkittäväksi hänen roolinsa kasvaa silloin, kun kyseessä on kaksi näinkin tuoretta rakentajaa. Valintaan kannattaa panostaa todella paljon, sillä asiansa osaava vastaava mestari voi auttaa niin määrälaskennassa kuin työporukoiden valinnassakin. Erityisen paljon on apua siitä, jos hänellä on ollut aikaisempia rakennushankkeita kyseisen talotehtaan kanssa: hän tuntee silloin tehtaan, sen toimintatavat ja tekniset ratkaisut.

Lue myös:

    Uusimmat