Top Gearin vinkit talviautoiluun: Hanki suomalainen rallikuski

Asiantuntijoiden vinkeistä on talven saapuessa todellista ylitarjontaa. Nyt myös Top Gear on heittänyt oman lusikkansa soppaan.

Perinteiset talviautoiluvinkit pyörivät aina samojen perusasioiden ympärillä; pukeudu lämpimästi, varaa matkaan riittävästi aikaa, huolehdi turvavälistä ja renkaiden kunnosta.

Arvostettu automedia Top Gear on tarttunut aiheeseen kokoamalla oman brittihuumoria vilisevän vinkkilistansa, jonka avulla välttää talviautoilun pahimmat sudenkuopat.

1. Pysy kotona

Juuri niin. Jos ulkona on pelkkää lunta ja jäätä, älä vaivaudu ratin taakse. Pistä asuntosi lämmitys täysille ja teevesi kiehumaan. Laita suosikkisarjasi pyörimään. Työsi ei ole niin merkityksellistä kuitenkaan. Kukaan ei kaipaa sinua, jos missaat yhden työpäivän – paitsi jos olet jokin aivokirurgi tai vastaava. Siinä tapauksessa kannattaa ehkä mennä töihin. Jolloin taas...

2. Hanki suomalainen rallikuski

Toki voit lukea netistä jokaisen vinkin autosi hallitsemiseen, mutta ollaanpa nyt rehellisiä. Vaikka lukisit kaiken teorian maailmassa, et ole lähellekään yhtä hyvä kuin keskiverto suomalainen rallikuski. Suomalaiset ovat syntyneet pakkasta verissään ja viinaa hanskalokeroissaan. He eivät pelkää lunta, eivät jäätä, eivätkä edes hirviä tai kiusallista hiljaisuutta. Suomalaiset hallitsevat jäiset olosuhteet. Jos naapuristasi ei löydy suomalaista rallikuskia, voi norjalainen tai ruotsalainenkin riittää.

3. Osta Avtoros Shaman

Vähemmän rehelliset talviautoiluoppaat saavat sinut kuvittelemaan, että selviät karuimmastakin talvisesta tundrasta vain vaihtamalla talvirenkaat pikkuruiseen autoosi. Et selviä. Talvirenkaat ovat ilman muuta hyödylliset, mutta ne eivät muuta pienen pientä kippoasi vuoristoja ylittäväksi hirviöksi.

Jos todella haluat päihittää talviset olosuhteet, tarvitset jotain hieman paremmin tarkoitukseen sopivaa kalustoa. Top Gear suosittelee kahdeksanrenkaista, 4,8-tonnista Avtoros Shamania. Täysin kohtuulliseen 125 000 euron hintaan saat ajoneuvon, joka hyvin epätodennäköisesti häiriintyisi työmatkallesi osuvasta lumituiskusta. Tai oikeastaan yhtään mistään ohjushyökkäystä kevyemmästä.

Katso video hirviömäisestä venäläisajoneuvosta alta.

Mikäli YouTube-upotus ei näy, katso video täältä.

MTV Autot suosittelee Shamanin sijaan kotimaisen Protolabin valmistamaa PMPV 6x6 -ajoneuvoa. Lue juttu "Misun" koeajosta.

4. Muuta jonnekin lämpimämpään

Harvoin ehdotettu, mutta täysin käytännöllinen ratkaisu talviajamisen perusongelmaan. Uudelleensijoita itsesi maahan, jossa talvet ovat lämpimämmät – tai vielä parempaa, jonnekin, missä talvea ei ole laisinkaan.

Esimerkiksi Sierra Leonen Freetownissa sataa lunta hyvin harvoin. Sieltä voit saada melkoisen mukavan ja edustavan kodin samalla hinnalla kuin parkkiruudun Helsingistä. Liian kaukana kotoa? Siinä tapauksessa...

5. Muuta vieläkin kylmempään

Top Gearin mukaan brittejä ei niinkään häiritse lumisade. Heitä häiritsee se, että lunta sataa epäsäännöllisesti ja se yllättää joka kerta.

Skandinavian pohjoisosissa kenenkään pitkät kalsarit eivät mene solmuun, jos tulee lunta. Koska sitä tulee koko talven. Ja suuren osan koko vuodesta. Napapiirillä puhutaankin talviajon sijaan vain ajamisesta.

6. Pukeudu asianmukaisesti

Järkevät talviautoiluoppaat muistuttavat pukemaan lähestulkoon koko vaatekaapin sisällön päälle, mikäli mielii lähteä talvella autoilemaan. Autosi saattaa nimittäin jättää tielle, jolloin olet pakotettu rakentamaan iglun tienposkeen ja nauttimaan purkkikeittoja henkesi pitimiksi, kunnes pelastusryhmä saapuu avuksesi.

Top Gear sen sijaan suosittelee hieman erilaista varustusta talviautoiluun: Pyjama, aamutakki sekä tohvelit ja mikäli mahdollista, jonkin sortin piippu. Koska kuten aikaisemmin jo todettiin, on vain yksi todellinen vinkki, kun värjöttelet kotona lumen ympäröimänä...

7. Älä aja

Sinulla on ruokaa kaapissa. Sinulla on langaton nettiyhteys ja hyvää musiikkia. Jää kotiin.

Lähde: Top Gear

Lue myös:

    Uusimmat