Mainos

Tonttien lainhuudatus unohtuu usein

Maanmittauslaitos muistuttaa, että tonttikauppojen lainhuudatus unohtuu Suomessa usein. Omistusoikeuden vahvistaa kuitenkin ainoastaan lainhuudatus.

Asia on ajankohtainen myös sikäli, että ennen vuotta 1997 tehtyjen tonttikauppojen lainhuuto on tehtävä kuluvan vuoden aikana. Lainhuudon tekee käräjäoikeus. Suomessa on tehty kymmeniätuhansia kiinteistön määräalan eli tontin kauppoja, joissa omistajavaihdoksen todisteena on vain kauppakirja tai muu luovutuskirja. Näitä maa-alueita ei ole rekisteröity uuden omistajan nimiin eivätkä niiden rajat näy maastossa. Omistusoikeuden muutoksesta ei ole maksettu myöskään varainsiirtoveroa, joka oli aiemmin leimavero.

Tontti, jota ei ole lainhuudatettu, kuuluu edelleen siihen kiinteistöön, josta se on luovutettu. Tämä voi johtaa omistusriitoihin: tontti saattaa joutua esimerkiksi lainan pantiksi. Maanmittauslaitoksen nyt antamat ohjeet koskevat tontteja, joita ei ole maanmittauksessa muodostettu itsenäisiksi kiinteistöiksi. Kiinteistön määräala voi olla myös erillinen, pyykitetty palsta sekä luovuttajan itselleen pidättämä alue tilasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.