Mainos

Tomi Kontion runokirja aloitti Teoksen kustannustoiminnan

Tuokio suomalaista kulttuurihistoriaa elettiin torstaina, kun uusi suomalainen Kustannusosakeyhtiö Teos aloitti kirjojen painatuksen. Ensimmäisenä painokoneista tuli ulos helsinkiläisen Tomi Kontion runokokoelma Vaaksan päässä taivaasta.

Teoksen koti on Helsingin Bulevardilla, mutta sen kustantama runokokoelma valmistettiin perinteikkäässä Gummeruksen kirjapainossa Jyväskylässä. Kirjailija, kustannusyhtiön edustajat ja kutsuvieraat seurasivat kirjapainossa runokirjan syntyä vaihe vaiheelta. Pienen jännityksen jälkeen koneet alkoivat suoltaa 4000 kappaleen painosta ja uudelle kustantamolle voitiin kohottaa maljat. Kontio testasi painotyön virheettömyyden lukemalla koneiden jyskeessä katkelman painotuoreesta kirjastaan.

Teoksen toimitusjohtaja Maria Säntti luonnehti, että Teos on yleiskustantamo, joka keskittyy kotimaisen kirjallisuuden kustantamiseen. Lisäksi yhtiö julkaisee vuosittain muutaman klassikkokäännöksen. Kevään kustannusohjelmaan kuuluu kymmenkunta teosta. Valikoima on monipuolista laidasta laitaan. Siinä on runokokoelmia, lastenkirjoja, esikoisromaani, omaelämäkerrallinen tarinakokoelma, tietokirjoja ja esseekokoelma. Seuraava kirja on professori Kaisa Häkkisen suurteos Linnun nimi, yleisesitys suomalaisista lintujen nimistä. Se ilmestyy ensi viikolla.

Ei päiväperho eikä tähdenlento

Painatuksesta Teos on solminut vuosisopimuksen Gummeruksen kirjapainon kanssa. Valtaosa tämän vuoden julkaisuista painetaan Gummeruksen painoissa. Nykyisin Gummeruksen kirjapaino toimii erillään samannimisestä kustannusyhtiöstä. Kustannusosakeyhtiö Teoksen omistavat hallituksen jäsenet Niklas Herlin ja Ilkka Hiidenheimo sekä yhtiön henkilöstö. Kullakin on kolmannes osakkeista.

Toimitusjohtaja Säntti vakuuttaa, että Teos tulee säilymään suomalaisessa kustannuselämässä vuosikymmeniä ja on elossa vielä sadan vuoden kuluttua.

-Kirjan myynti on kasvanut. Erityisesti kotimaisen kirjallisuuden kysyntä on kasvussa. Me emme missään nimessä halua pilata alaa ja markkinoita, vaan toimimme taloudellisesti järkevästi. Tavoitteemme on olla kannattava kustantamo, mutta emme havittele isoja voittoja, Säntti viitoitti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.