Toimituspäällikön kommentti: ”Harmaa tehokkuus” saapuu Suomeen – tällainen on Saksan liittopresidentti

Mikä liittopresidentti? Kuka Steinmeier? Väheksymättä suomalaisten yleissivistystä yhtään arvelen, ettei monikaan tavallinen suomalainen osaa vastata kysymykseen, kuka on Saksan valtionpäämies.

Saksan liittokanslerin sen sijaan useimmat suomalaiset osaavat nimetä, onhan Angela Merkel käyttänyt suurinta poliittista valtaa Saksassa jo iäisyyden, vuodesta 2005.

Mutta Saksassakin on presidentti, ja hänen nimensä on Frank-Walter Steinmeier. Tänään hän saapuu valtiovierailulle Suomeen yhdessä puolisonsa Elke Büdenbenderin kanssa.

Saksan suosituin poliitikko demariudestaan huolimatta

Steinmeier, 62, on tätä nykyä mittauksissa Saksan suosituin poliitikko, mikä ei välttämättä ole presidentille vaikeaa, sillä presidentin ei tarvitse ryvettyä päivänpolitiikassa.

Toisaalta se on hyvä saavutus, sillä Steinmeier on puoluetaustaltaan sosiaalidemokraatti. Demareiden kannatus on Saksassa laskenut kuin lehmän häntä, ja tätä pudotusta Steinmeier on voinut seurata läheltä jo pitkälti toistakymmentä vuotta.

Steinmeier oli Saksan vallankäytön ytimessä jo edellisen kanslerin Gerhard Schröderin aikana toimiessaan tämän kabinettipäällikkönä. Tuolta ajalta on peräisin hänen lempinimensä ”Graue Effizienz”, harmaa tehokkuus. Tässä määritelmässä ovat mitä ilmeisimmin edustettuna hänen ulkonäkönsä sekä keskeinen työtoverien havaitsema toiminnallinen ominaisuus. Hyvin saksalaista.

"Mitä ihmettä suomalainen toimittaja tekee täällä?"

Steinmeierin ansioluettelo Saksan politiikassa on vaikuttava, sillä Schröderin ajan jälkeen hän oli kahdesti Merkelin hallitusten ulkoministerinä, 2005-2009 ja 2013-17. Tässä välissä, vuonna 2009 hän hävisi sosiaalidemokraattien kansleriehdokkaana parlamenttivaalit Merkelille aivan pystyyn.

Tuolta ajalta muistan Steinmeierin henkilökohtaisesti. Työskentelin HS:n Saksan-kirjeenvaihtajana, ja onnistuin vaalikampanjan aikana yhyttämään hänet torin laidalla Bochumissa. Steinmeier vaikutti olevan huumorimiehiä.

Vieressä mulkoilevista turvamiehistä huolimatta hän antoi pikahaastattelun ja aloitti sen kysymällä itse pilke silmäkulmassa: ”Toimittaja Suomesta! Mitä ihmettä suomalainen toimittaja tekee täällä?”

Summa summarum: Steinmeierissa ei ole kansanvillitsijän vikaa, eikä hän kyennyt pysäyttämään demarien laskevaa kannatusta. Mutta poliitikkona poliitikkojen joukossa hän nauttii suurta arvostusta yli puoluerajojen.

Kansan valtaisat odotukset

Tähän kuvaan sopii se, että hänet valittiin viime vuonna liittopresidentiksi. Toisin kuin Suomessa, Saksassa liittopresidenttiä ei valita suoralla kansanvaalilla, vaan presidentin valitsee erillinen ja presidentinvaalia varten kokoon kutsuttava valtiollinen instituutio liittokokous (Bundesversammlung). Siinä ovat edustettuna kaikki kansanedustajat sekä suuri joukko osavaltioiden valitsijamiehiä.

Vaikka liittopresidentin valtaoikeudet ovat Saksassa vähäiset, selvästi vähäisemmät kuin presidentin valtaoikeudet Suomessa, Steinmeieriin kohdistuu juuri nyt valtaisia odotuksia saksalaisten keskuudessa.

Saksan sisäpolitiikka on isoimmassa murroksessa sitten Saksojen yhdistymisen, kun kumpikin perinteisistä valtapuolueista konservatiivit (CDU ja Baijerin CSU) ja sosiaalidemokraatit menettävät joukoittain kannattajia.

Murroksen syynä on maahanmuutto; siihen liittyvä rikollisuus ja ihmisten kokema epävarmuus ja pelko. Aihe polarisoi, ja sillä myös tehdään säälimätöntä politiikkaa vasemmalla ja oikealla.

Merkelistä ei enää ole yhdistäväksi voimaksi Saksan sisäpolitiikassa, sillä hänen sallivaa maahanmuuttopolitiikkaansa vastustava oikeistopuolue AfD murentaa kovaa vauhtia konservatiivien kannatusta. Merkel alkaa olla kiistelty hahmo omiensa joukossa.

Siispä katseet kääntyvät Steinmeieriin. Hänelle on tarjolla rooli, jollainen kyllä on määritelty Saksan perustuslaissakin. Liittopresidentti on kokoava voima, toimija kansakunnan yhtenäisyyden puolesta.

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimituspäällikkö.



Lue myös:

    Uusimmat