Tunnettu tutkija: Merkelistä on tullut demari, joka karkottaa uskolliset kannattajat äärioikeiston syliin – "Olisi pitänyt tarttua asiaan jo muutama vuosi sitten"

Saksassa oikeistopopulistinen puolue nousussa 2:12

Itä-Saksan tuoreet väkivaltarikokset, joissa ulkomaalaisia epäillään tekijöiksi, paljastivat karun totuuden: yhä useammat liittokansleri Angela Merkeliä ja hänen puoluettaan äänestäneet ovat siirtyneet ja siirtyvät äärioikeiston kannattajiksi.

Johtavan oikeistotutkijan mielestä Merkelin tulevaisuus näyttää synkältä.

Merkelin kristillisdemokraatteja (CDU) edustava Saksin osavaltion maapäiväedustaja Martin Modschiedler yrittää tehdä ”käännytystyötä” lähes joka viikonloppu omassa vaalipiirissään Dresdenin Blasewitzissä. Vaihtoehto Saksalle –puolueen (AfD) kannatus kasvaa ja CDU:n asema heikkenee.

Modschiedlerin kojulle tulevat dresdeniläiset valittavat, että kristillisdemokraatit tajusivat liian myöhään, miten huolissaan ihmiset ovat maahanmuuton seurauksista ja kasvavista turvallisuusriskeistä.

– On selvää, että asioita ei vuonna 2015 hoidettu optimaalisesti, puolalaistaustainen Agatha Reichelt korostaa.

– Monet ovat henkilökohtaisesti kokeneet uhkaavia tilanteita, naiset erityisesti, eläkeläinen Rudolf Semprich muistuttaa.

Edes Dresdenin suuret muslimimaahanmuuttoa vastustaneet Pegida-mielenosoitukset eivät herättäneet Merkeliä ja hänen aseenkantajiaan.

– Se on totta. Meidän olisi pitänyt tarttua asiaan jo muutama vuosi sitten, Modschiedler tuskailee.

Maltillinen keskusta kutistuu

”Porvarillinen keskusta” on Saksassa ollut aina CDU:n kannatuksen tukeva kivijalka. Saksin osavaltiossa, missä nyt kuohuu, puolue oli Saksojen yhdistymisen jälkeisinä vuosina täysin ylivertainen.

– Puolueen suuri palvelus saksalaiselle demokratialle on ollut se, että se yhdisti taakseen koko keskustaoikeiston aina äärioikealle asti, Dresdenin teknisen yliopiston professori, johtava oikeistotutkija Werner J. Patzelt korostaa.

Nyt erityisesti Itä-Saksassa, mutta myös valtakunnallisesti näyttää kuitenkin siltä, että Merkelin kannattajakunnan oikea laita vuotaa. Chemnitzin ja Köthenin väkivaltarikosten jälkeisissä mielenosoituksissa oli mukana paljon myös maltillisia ”keskustaporvareita”.

Professori Patzeltin mukaan näiden äänestäjien siirtyminen oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle –puolueen (AfD) taakse on tosiasia, jota kukaan ei enää voi kiistää. Maahanmuuttoon liittyvät ongelmat antavat lisävauhtia tälle poliittiselle maanvyörymälle.

Merkelistä tuli keskustademari

Ratkaisevan virheen Merkel teki tutkijan mukaan jo ennen vuoden 2015 pakolaispäätöksiä.

– CDU haluaa Merkelin johdolla olla korostetusti poliittisen keskustan puolue. Ihmiset, jotka ovat kyllästyneet tähän, äänestävät AfD:tä, jossa he olettavat näkevänsä ”vanhan kunnon CDU:n”, Patzelt analysoi.

Vuoden 2017 liittopäivävaaleissa AfD nousi kolmanneksi suurimmaksi puoleeksi. Joissain tuoreissa mittauksissa oikeistopopulistit ohittavat jo toisen suuren kansanpuolueen eli sosiaalidemokraatit (SPD).

Saksin viimeisissä osavaltiovaaleissa AfD keräsi viime osavaltiovaaleissa 28 prosentin kannatuksen ja voi ensi syksynä rikkoa jo 30 prosentin rajan.

– CDU on sosialidemokratisoitunut liikaa, Patzelt väittää.

– Puolue ajatteli pitkään arrogantisti, ettei sen tarvitse välittää oikeistolaisista äänestäjistä, koska heillä ei joka tapauksessa ole muuta järkevää vaihtoehto. Nyt on, hän jatkaa.

Vanhat kannattajat rankaisevat

Patzeltin mukaan vanhat CDU-äänestäjät suorastaan nauttivat, kun pääsevät rankaisemaan vanhaa puoluettaan.

– Se osoittaa, miten suuria virheitä CDU on tehnyt.

Suurimpana Patzelt pitää Merkelin epäonnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa.

– Koko puoluekenttä muuttuu, koska nyt ratkaiseva jakolinja on se, miten suhtaudutaan kansakuntaan, kansallisuuteen ja kansalliseen kulttuuriin. AfD voittaa koska se torjuu maahanmuuton meille vieraista kulttuureista. Myös vihreät hyötyvät, koska ne tekevät selkeimmin pesäeron oikeistopopulisteihin, dresdeniläisprofessori erittelee.

Chemnitzin väkivaltaisten mielenosoitusten jälkipyykissä käytännössä kaikki Saksan puolueet ovat keskittyneet sättimään AfD:n liian läheistä suhdetta oikeistoradikaaleihin ja uusnatseihin. Maan perustuslakia valvovaa viranomaista eli käytännössä sisäistä tiedustelua on vaadittu ottamaan AfD tehotarkkailluun, koska sitä voidaan pitää uhkana demokratialle.

– Myös tämä keskustelu sulattaa CDU:n ja muidenkin puolueiden kannatusta. Äänestäjien mielestä se osoittaa, ettei vanhoilla puolueilla ole mitään muuta keinoa torjua AfD:n voittokulkua.

Baijerin vaaleista kirvelevä isku Merkelille

Maapäiväedustaja Modschiedler allekirjoittaa Patzeltin näkemyksen. Professori on CDU:n jäsen Modschiedlerin vaalipiirissä. Hän siis sättii omiaan.

– Meidän pitää tarjota selkeitä ratkaisuja. Niitä ihmiset kaipaavat. Rikolliset ulkomaalaiset pitää palauttaa mahdollisimman nopeasti, Modschiedler linjaa.

Merkelin suuren koalition seuraava koitos on lokakuun puolivälissä, kun Baijerissa pidetään osavaltiovaalit. CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU on jäämässä kauas ehdottomasta enemmistöstä, jolla se on tottunut hallitsemaan Baijeria. SPD menettää ääniä vihreille ja kutistuu entisestään. Kaikki tämä heikentää Merkelin asemaa valtakunnallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat