Mainos

Toimittajan kommentti: UPM on energiayhtiö, jolla on kallis harrastus

UPM:n saneerausluvut eivät näytä tällä kertaa murhaavilta Suomelle, mutta päivän uutisessa on silti kolkko kaiku.

Suljettava Rauman paperikone on nimittäin osa UPM:n kruununjalokiveä - iso ja tehokas paperikone modernilla tehtaalla. Tämän jälkeen voidaan sanoa, että mikään metsäteollisuuden yksikkö Suomessa ei ole täysin turvassa sulkemisuhalta.

Saneerausluvutkin synkkenevät lähiviikkoina. Rauman paperikoneella on 90 työpaikkaa vaarassa, mutta Suomeen on luvassa lisää irtisanomisia muihinkin yksiköihin.

UPM jätti tänään kertomatta, mihin 450 työpaikan vähennykset iskevät. Metsäyhtiön johdon mukaan Suomeen niistä kohdistuu "merkittävä osa". Eri lähteet arvioivat ja pelkäävät, että Suomesta häviää yhteensä jopa nelisen sataa työpaikkaa.

Saneerauksen jalkoihin jäi se, että UPM teki poikkeuksellisen mittavat, 1,8 miljardin euron alaskirjaukset paperiliiketoimintaan. UPM on menettänyt uskonsa paperiliiketoiminnan kannattavuuden paranemiseen ja muutos yhtiön johdon kalkyyleissä on ollut nopea. Ylikapasiteetti Euroopan paperimarkkinoilla sulaa perin hitaasti, jos paperiyhtiöitä ei rupea kaatumaan kivisen matkan varrella.

UPM:n energialiiketoiminnan omaisuuden arvo on kuitenkin samalla noussut reippaasti, ja se kuittaa myös kirjanpidossa paperiliiketoiminnan ongelmat.

UPM:n uudet luvut todistavat samaa, mikä on ollut jo pitkään nähtävissä. Olkiluodon ydinvoimaloita omistava UPM on nykyään energiayhtiö, joka harrastaa myös paperinvalmistusta. Ja harrastukset maksavat aina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.