Käytkö suihkussa kylpyhuoneen ovi kiinni vai raollaan? Pidennä kylppärin käyttöikää näillä vinkeillä

Kosteutta kylpyhuoneessa? Asiantuntija muistuttaa eräästä tärkeästä työkalusta, joka pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisesta kylpyhuoneesta 1:26
KATSO MYÖS: Kosteutta kylpyhuoneessa? Asiantuntija muistuttaa eräästä tärkeästä työkalusta, joka pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisesta kylpyhuoneesta

Käytkö suihkussa ovi kiinni? Ei ehkä kannattaisi.

Pidätkö huolta kylpyhuoneestasi? Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjaustiimin työnjohtaja Tuomo Hänninen muistuttaa tiedotteessa asioista, jotka parantavat kylpyhuoneen käyttöikää sekä ennaltaehkäisevät ongelmia.

Hänninen kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota ilmanvaihtoon, koska kylpyhuone kerää kosteutta. 

– Suosittelen esimerkiksi käymään suihkussa kylpyhuoneen ovi hiukan raollaan, jotta kosteus pääsee paremmin haihtumaan ja ilmanvaihto saa tehtyä tehtävänsä, Hänninen ohjeistaa tiedotteessa. 

Hänninen selittää MTV Uutisille, että vanhassa talossa, jossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, oven kiinni pito suihkun aikana aiheuttaa helposti höyrystymistä kylpyhuoneeseen.

– On järkevää päästää pahimmat vesihöyryt suosiolla tilasta pois jo kuivumisenkin takia, hän kertoo ja tarkentaa:

– Nykyasunnoissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, ei oven asennolla ole niin suurta merkitystä.

Oven ollessa raollaan on syytä kuitenkin varmistaa, ettei vettä roisku kylpyhuoneesta ulos. Lisäksi kylpyhuoneen lattia pitäisi muistaa aina kuivata suihkun päätteeksi. Jos kylpyhuoneessa on ikkuna, se kannattaa Hännisen mukaan avata suihkun jälkeen hetkeksi.

– Riittää hyvin se, että pahin vesihöyry on tilasta tuulettunut pois, jolloin ikkuna on taas hyvä sulkea.

Tarpeetonta tuulettamista kannattaa Hännisen mukaan nykyasunnoissa välttää, sillä se häiritsee koneiden huoneistokohtaista ilmanvaihtoa.

Milloin viimeksi puhdistit lattiakaivon?

Se, kuinka paljon kylpyhuonetta tulee hoitaa, riippuu jonkin verran sen käyttöasteesta. Nanoksi Finlandin viime vuonna teettämän valtakunnallisen kyselyn perusteella vain reilu kolmannes suomalaisista siivoaa kylpyhuoneensa kerran viikossa. Suihkuttelipa kylppärissä kuinka paljon hyvänsä Hänninen suosittelee löytämään aikaa kylpyhuoneen viikoittaiselle siivoamiselle.

Imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen lisäksi paljon käytössä olevassa kylppärissä kannattaa tehdä säännöllisesti muutakin.

– Esimerkiksi lattiakaivon hajulukon irrotus ja kaivon putsaus on toimenpide, joka on suoraan verrannollinen kylpyhuoneen käyttöasteeseen. Se on toimenpide, joka tulee suorittaa vähintään 2–3 kertaa vuodessa tai aina silloin, jos kylpyhuoneeseen muodostuu hajuhaittaa, Hänninen sanoo tiedotteessa.

Pidä silikonisaumat puhtaina

Lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää kylpyhuoneen silikonisaumoihin. Hännisen mukaan sekä silikoni- että laattasamat tulisi pitää puhtaina.

– Molemmat näistä voi huoltaa esimerkiksi käsittelemällä ne säännöllisin väliajoin siihen tarkoitukseen sopivalla, kaupasta saatavalla yleispuhdistusspraylla, joka saa sisältää hieman myös kloriittia. Tämä suihkutetaan laattapinnoille ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Sen jälkeen pinnat hangataan kevyesti pehmeähköllä juuriharjalla.

– Tässä on kuitenkin tärkeä muistaa, että hankausta ei tehdä lattiasaumojen suuntaisesti, vaan mieluummin kevyesti ja vinosti sauman yli etenevästi. Näin tehden lattiasaumat eivät vahingoitu, joten malttia hankaukseen. Lopuksi suoritetaan huuhtelu.

Hänninen selittää, että tällä taktiikalla vältetään mahdollinen homeen muodostuminen laatta- ja silikonisaumoihin.

Kun silikonisaumat kiinteistön ikääntyessä kaipaavat vaihtamista, Hänninen kehottaa ottamaan ammattilaiseen yhteyttä.

– Vaihdontarve riippuu käyttöasteesta ja kulutuksen määrästä. Mikäli saumoja ei koskaan puhdisteta kunnolla tai kuivata ollenkaan suihkun jälkeen, voi vaihdon tarve tulla eteen nopeastikin.

Hänninen vinkkaa myös, että silikonisaumojen kuntoa on hyvä pitää silmällä myös silloin, kun on ostamassa asuntoa

Entä oletko koskaan pessyt tätä yksityiskohtaa kylpyhuoneessasi?

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? Monelta jää pesemättä!

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat