Moni vilkuilee töitä koneelta sairauslomallakin, mutta se ei kannata – "On iso satsaus, että voi olla poissa"

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
KATSO MYÖS: Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse?

Sairauslomalla makaaminen voi tuntua haastavalta – varsinkin, jos on töissä hyvin hektisellä alalla. Syyt, jotka töissä aiheuttavat uupumusta, eivät myöskään välttämättä helpota sairauslomalla.

Jokainen koskaan kipeänä ollut tietää, että sairauslomalla makaaminen voi tuntua tylsältä. Jos lämpöä on vain vähän ja lihaskipujakin lievästi, makaaminen saattaa tuntua jopa turhalta. Josko sitä vähän vilkaisisi, mitä ne puhuvat Teamsissa...

Ylilääkäri Heli Kivimäki lääkärikeskus Pirtestä ymmärtää, että työkoneen vilkaiseminen sairauslomalla saattaa alkaa houkuttaa. Varsinkin hektisellä alalla täysstopin tekeminen on usein haastavaa eikä ihminen välttämättä kykene asettumaan "lepotilaan" varsinkaan siinä tapauksessa, että poissaolon syy liittyy töissä uupumiseen.

– Tämä on hyvin ymmärrettävää. Sairauslomalle harvoin annetaan tarkkoja ohjeita. Eri asia ovat infektiot, haavojen paranemiset tai leikkauksesta toipuminen: niihin on tarkat ohjeet. Mutta jos on kysymys esimerkiksi jaksamisesta, ihmisen voi olla vaikeaa pysähtyä arjessa ja toipua, eikä hänellä välttämättä ole siihen taitojakaan ilman tarkkoja ohjeita, Kivimäki kuvaa.

Miten lepäämisen saisi onnistumaan?

Pelkän sairauslomalapun antamisen sijaan kannattaisikin kartoittaa, millaiset tiedot ja kyvyt ihmisellä on itsensä rauhoittamisesta. Osaako hän pysähtyä, omaako kenties mindfulness-taitoja?

– Tähän erityisen hyvä keino on moniammatillinen tiimityö, jossa on käytettävissä työterveyden hoitaja, psykologi ja fysioterapeutinkin vastaanotto. Siinä voisi rakentaa pidemmän sairauspoissaolon tueksi seurantajärjestelmää, Kivimäki pohtii.

Hoitaja osaa neuvoa rauhoittamiskeinoja ja vinkata oikeanlaisesta liikkumisesta, joka ei aiheuta keholle lisästressiä, vaan palauttaa. Fysioterapeutillakin voi olla monenlaisia rennomman elämän niksejä takataskussaan.

– Psykologi voi kartoittaa taustalla olevia persoonapiirteitä, jotka estävät sen, että voisi luvalla laiskotella, koska pitää joka päivä saada suoritteita ollakseen itselleen riittävä ihminen.

"Siitä voi tulla haittaa, kun arki katkeaa ja jää ikään kuin tyhjän päälle"

Syyt, jotka aiheuttavat uupumusta ja väsymystä, eivät välttämättä suinkaan helpota sairauslomalla. Taipumus perfektionismiin ja suorittamiseen voivat hankaloittaa kykyä ottaa rauhallisesti ja "vain olla".

– Siitä voi tulla haittaa, kun arki katkeaa ja jää ikään kuin tyhjän päälle, Kivimäki sanoo.

Sairaslomalle jäädessä voi painaa sekä syyllisyys poissaolosta että stressi töistä, jotka jäävät tekemättä. Monissa työpaikoissa todellisuus on, ettei kukaan tule hoitamaan rästihommia.

– Ei aidosti olekaan ketään toista, joka voisi töitä tehdä, tai viikon-parin poissaololle ei löydy tuuraajaa, joka osaisi työt tehdä. Työt siis ihan oikeasti kasautuvat, Kivimäki kuvaa.

Mikäli sairauslomalle jäädään, Kivimäki kannustaisikin pitämään työterveysneuvottelun esihenkilön kanssa. Samalla voisi jakaa vastuuta, jotta sairastava tietää, tietää miten vaikkapa hänen projektiensa käy.

– Silloin ihminen osaa suunnitella, miten pystyisi paluun yhteydessä tarttumaan kasaantuneisiin tehtäviin uudelleen uupumatta. Tässä tarvitaan esihenkilön tukea.

Muista sairastaa rauhassa: "Se on iso satsaus, että voi olla poissa"

Lepäämään jääminen voi tuntua hankalalta, jopa tuskastuttavalta. Harvempi tulee miettineeksi sitä, että työntekijällä on myös velvollisuus käyttää sairausloma oikein. Mahdollisuus levätä kotona on iso satsaus yhteiskunnalta.

– Sairauslomat ovat kuitenkin hyvin kalliita: yksi sairauslomapäivä voi vähänkin korkeapalkkaisemmalla alalla maksaa työnantajalle enemmän kuin esimerkiksi magneettitutkimus. Se on iso satsaus, että voi olla poissa. Sairausloma täytyisi käyttää oikein, että ei hukkaisi sitä lahjaa, Kivimäki muistuttaa.

– Omilla toimillaan voi nopeuttaa työhön paluuta. Jos sitä ei osaa tehdä, työterveyshoitaja on erinomainen apuhenkilö. Hoitajille monesti saa myös helpommin aikoja kuin omalle vastuulääkärille.

Katso myös: "Saikuttavatko" mielenterveyshäiriöistä kärsivät turhaan? 

"Saikuttavatko" mielenterveyshäiriöistä kärsivät turhaan? 1:51
Tietokirjailija ja psykologi Anniina Virtanen vastaa burnoutiin eli työuupumukseen liittyviin myytteihin.

Lue myös:

    Uusimmat