Mainos

Toijalan Säästöpankin korvausjuttu saa jatkoa

Turun hovioikeus vapautti syyskuun alussa pankin hallituksen jäsenet korvauksista ja lievensi toimitusjohtajan korvauksia. Nyt omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal-SPP hakee päätöksestä muutoksenhakulupaa korkeimmalta oikeudelta. Arsenal-SPP:n kanne pysyy samana kuin oikeusprosessin alussa käräjäoikeudessa.

Se vaatii hallituksen jäseniltä ja toimitusjohtajalta vahingonkorvauksia yhteensä 23 miljoonaa markkaa sekä oikeudenkäyntikuluja. Toijalan käräjäoikeus oli tuominnut kesällä 1997 toimitusjohtajan 16,4 miljoonan markan korvauksiin. Kahdeksan hallituksen jäsentä tuomittiin maksamaan korvauksia, jotka vaihtelivat 20 000 markasta 155 000 markkaan.

Pankin luottotappiot syntyivät lähinnä yhden rakennusalan yhtiön luototuksesta. Puolet luottamushenkilöistä valitti hovioikeuteen, joka vapautti heidät kaikista maksuista. Toimitusjohtajan miljoonakorvaukset soviteltiin 100 000 markaksi. Hovioikeuden mukaan hän oli lyönyt laimin ainoastaan jatkoluototuksen takauksen hankinnan. Kantaja Arsenal-SPP on tyytymätön hovioikeuden päätökseen ja hakee siihen muutosta korkeimmalta oikeudelta.

Puolet kanteista ratkaistu lopullisesti


Toijalan Säästöpankin tapaus on vielä kesken, mutta monen muun kanteen osalta on jo tullut ratkaisu. Kanteita ajettiin mm. 26:ta säästöpankkia vastaan. Yhteensä Arsenal tai sen edeltäjät sekä SKOP pistivät kanteita vireille 37 kappaletta. Lainvoimaisia tuomioita on saatu 19. Näistä 12 kannetta on hyväksytty, 6 hylätty ja yksi peruttu. Näissä lopullisissa tuomioissa vastaajat on velvoitettu korvaamaan 53 miljoonaa markkaa.

Kantaja on tuomittu korvaamaan 23 miljoonaa markkaa vastaajille. Kaikkiaan käräjäoikeuden tuomio on saatu 32:sta ja hovioikeuden 24 kanteesta. Korkeimman oikeuden tuomio on saatu kahdesta tapauksesta Siltapankista ja Mäntsälän Säästöpankista. Yhdeksässä tapauksessa valituslupa on evätty KKO:ssa, neljässä myönnetty. Lisäksi KKO:ssa on vireillä kaksi valituslupahakemusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.