Tiukka varoitus kuljettajille F1-kauden huipennuksen alla – kaikki keinot käytössä likaisen pelin varalta: "Maxilta saatetaan ottaa pisteitä pois"

Kritiikin keskiöön noussut kilpailujohtaja Michael Masi toivoo F1-kauden huipennukselle siistiä, radalla tapahtuvaa ratkaisua. Hän muistuttaa äärimmäisistä keinoista likaisen pelin varalta.

– En voi hallita kahden yksilön tekemisiä, vain he itse voivat.

Näin muistuttaa F1:n kritisoitu kilpailujohtaja Michael Masi kauden huipentavan Abu Dhabin osakilpailun alla brittilehti Daily Mailin haastattelussa.

Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin kaksintaistelu maailmanmestaruudesta on kuumentunut todella paljon kauden edetessä, ja edellisessä osakilpailussa Saudi-Arabiassa viime viikonloppuna liekki paloi valkoisena.

Etenkin Verstappenin toiminta on rasittanut tuomaristoa ja kilpailujohtajaa Masia. Red Bullin hollantilaiskuski on jatkuvasti hakenut rajojaan, eikä ole pelännyt kontaktien ottamista varsinkaan kauden loppupuolella.

Masi muistuttaa, että F1:llä on kaikki keinot käytössään likaisten temppujen varalta. Myös pisteiden vähentäminen on mahdollinen ratkaisu siinä missä suorituksen hylkääminenkin.

– Joten kyllä, Maxilta saatetaan ottaa pisteitä pois, niin kuin keneltä tahansa tallilta. Me toivomme, että se ei ole tarpeellista, mutta meillä on kaikki työkalut käytössämme. Aion muistuttaa kaikkia talleja ja kuskeja näistä mahdollisuuksista.

Tuo varoitus esitetään kuljettajille kokouksessa perjantai-iltana.

– Vaikka he eivät halua myöntää sitä, sisimmässään he kaikki tietävät, mitä pidetään sallittuna, mikä on reilua peliä, mikä on kovaa mutta reilua kisaamista ja mikä ei ole.

"Kaikkein pragmaattisin tapa hoitaa asia"

F1:n tuomaritoimintaa on kritisoitu linjattomuudesta, ja rikkeistä on arvottu milloin mitäkin rangaistuksia.

– Jokainen tapaus on käsiteltävä erikseen. Vaikka ne voisivat näyttää samanlaisilta, ne eivät välttämättä ole identtisiä, Masi huomauttaa.

– On olemassa yleinen uskomus, että minä olen vastuussa rangaistuksen jakamisesta, mutta on riippumattoman tuomariston tehtävä päättää, tarvitaanko rangaistusta.

Masi ei siis puutu suoraan tuomariston päätöksiin, mutta hänellä on paljon valtaa käsissään kisan aikana. Se huomattiin myös viime viikonloppuna Jeddassa, kun hän järjesteli uusintastartin lähtöpaikkoja uudelleen Verstappenin sääntörikkomuksen jälkeen.

Masi pudotti Verstappenin piikkipaikalta kolmosruutuun kisan ollessa keskeytettynä erikoisessa ja laajasti kritiikkiä nostattavalla neuvottelutyylillä.

– Tätä tapahtuu kisan aikana – annetaan ihmisille mahdollisuus antaa sija takaisin. Erona tässä oli vain se, että se tapahtui punaisen lipun aikana ja siten sen ympärillä oli enemmän huomiota, Masi puolustautuu.

– Se on kaikkein pragmaattisin tapa hoitaa asia.

Moni pelkää, että Hamiltonin ja Verstappenin mestaruustaisto ratkeaa skandaalinkäryisellä tavalla.

– Toivon, että sitä ei ratkaista tuomariston huoneessa, vaan näiden kahden kaverin kesken radalla. Se on heistä kiinni, eikä kenestäkään muusta, Masi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat