Tinderin käyttö kasvoi pandemiavuonna mutta toi samalla yllättävän muutoksen – "Deittailu hidastuu, jolloin siihen ei tarvitse enää uupua"

MTV Uutiset kokeili miltä Tinder näyttää 69-vuotiaan Tertun silmin 4:11
MTV Uutiset kokeili miltä Tinder näyttää 69-vuotiaan Tertun silmin.

Suomalaiset ovat muuttaneet deittisovellusten käyttöään koronan aikana. Koronavuosi 2020 oli deittailusovellus Tinderille vilkkain vuosi koskaan, mutta swaippailujen lisääntymisestä huolimatta nettideittailu näyttää koronan aikana muuttuneen vähemmän pinnalliseksi.

– Nyt keskitytään yhteen ihmiseen kerrallaan, mikä on ehdottomasti vasta koronan aikana tullut ilmiö, kertoo nuoruuden ihmissuhteita tutkinut Heli Vaaranen Väestöliitosta.

Korona-aikana moni on kokenut järkytyksiä ja myös menetyksiä. Vaaranen kuvailee tätä ravistelevaksi kokemukseksi ja uumoilee pandemian vaikuttavan ihmisten perusarvoihin.

– Deittailu tulee muuttumaan siten, että sen pinnallisuus vähenee ja syvemmät arvot, kuten empaattisuus ja muista ihmisistä välittäminen nousevat tärkeydessä muiden asioiden ohi, Vaaranen sanoo.

Treffikumppaneiden suhtautuminen koronaan tulisi vastata toisiaan

Koronarajoitusten noudattaminen on myös luonut uusia rajaehtoja sille, kuinka potentiaalisiin kumppaneihin suhtaudutaan.

– Henkilön, joka ottaa rajoitukset vakavasti ja käyttää maskia, on vaikea deittailla henkilöä, joka vaikkapa ei usko koronaan tai pitää sitä liioitteluna, Vaaranen selittää.

Nettideittailua tutkinut Anne Holappa Turun yliopistosta on huomannut, että koronaan ja sen tuomiin rajoituksiin suhtautuminen otetaan nykyisin deittisovelluksissa esille heti omassa esittelytekstissä. Potentiaalinen treffikumppani saattaa toivoa maskin käyttämistä treffeillä tai turvavälin säilyttämistä.

– Se, mikä on korona-aikana muuttunut, on se, että potentiaalisten matchien suhtautuminen korona-aikaan ja siihen liittyviin rajoituksiin tulisi vastata toisiaan, Holappa kommentoi sähköpostitse.

Videotreffeillä käydään luultavasti koronan jälkeenkin

Koronan aikana treffikumppaneita on löydetty kuten ennenkin, osin netistä ja osin todella perinteisesti, kuten yhteisten kavereiden kautta, Holappa kertoo.

Korona on normalisoinut sen, että treffit voidaan pitää jonkin kuvallisen sovelluksen, kuten videopuhelun kautta. Tinderin omien tilastojen mukaan lähes puolet sen käyttäjistä oli vuonna 2020 kokeillut videotreffejä.

Holappa muistuttaa, ettei tutustuminen etänä ole ilmiönä uusi.

Aina on ollut niitä, jotka haluavat tutustua hitaasti ja rauhallisesti kirjoitellen tai puhelimessa puhuen.Virtuaalitreffit jäänevät korona-ajan jälkeenkin normaaliksi ensitreffien muodoksi, asiantuntijat uskovat.

Korona-aika muuttanee deittailukulttuuria pysyvästi

Yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä deittisovellusten asema oli nousussa jo ennen koronaa. Samaan aikaan on kuitenkin ollut nähtävissä uupumista nettideittailuun. Heli Vaaranen Väestöliitolta uumoilee, että korona-aika muuttaa deittailukulttuuria pysyvästi.

– Deittailu hidastuu, jolloin siihen ei tarvitse enää uupua, Vaaranen uskoo.

Holappa ennustaa, että tulevaisuudessa deittisovellukset vakiinnuttavat asemiaan entisestään. Variaatioita deittisovelluksista julkaistaan paljon ja ne kilpailevat huomiosta markkinoilla.

– Kumppaninetsintä on tarpeena pysyvä. Tulevaisuuden suhteen on selvä aukko ja kysyntä palvelulle, joka edesauttaa tämän tarpeen tyydyttämisessä jollain uudenlaisella tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat