Alkaako nettideittailu jo uuvuttaa? Suomalaisasiantuntija vinkkaa: "Lähde mukavuusalueeltasi"

Tinder ja muut deittisovellukset mullistivat Suomen deittailun mutta aiheuttavat myös uupumusta.

Treffisovellus Tinderistä löydetty heila pyöritti samanaikaisesti montaa muutakin. Pikaviesteissä supliikki onkin livenä tuppisuu. Nettipalstalta bongattu deitti pyöristikin ikäänsä reilusti alaspäin.

Tampereella seurakuntien sinkkutoiminnasta vastaava diakoni Sari Peltonen on huomannut, että nettideittailu ja tinderöinti ovat alkaneet käydä ihmisten voimille. Vaikka valehtelemista tapahtuu myös lähisuhteissa, netissä huijaaminen on helpompaa. Siksi monilla on kokemusta pettymyksistä.

– Toki sinkkutapahtumiin tulee niitäkin, jotka kokeilevat kaikkia mahdollisia keinoja. On kuitenkin paljon myös sellaisia, jotka ovat kyllästyneet nettiin ja haluavat tavata heti kasvotusten.

Peltonen on vetänyt sinkkutoimintaa yli vuosikymmenen, ja hän on huomannut treffikulttuurin muuttuneen esimerkiksi Tinderin myötä. Nettitreffipalstojen alkuaikoina aiheesta puhuttiin kuiskien, kun nyt julkisessa kumppaninhaussa ei ole mitään hävettävää – eikä ole sinkkuudessakaan.

– Kaikki eivät löydä ikuista rakkautta parikymppisenä. Syitä elää yksin on monenlaisia, eikä se tarkoita, että ihminen olisi jotenkin epäonnistunut. Eivät kaikki edes etsi parisuhdetta.

Molempi parempi

Sinkkutapahtumia järjestävän Deittisirkuksen yrittäjä Anna Uusiheimala kertoo, että vaikka Tinderin kaltaiset palvelut ovat edelleen voimissaan, monet sanovat haluavansa tavata mieluiten heti naamatusten.

– Livekokemus on kokonaisvaltaisempi, sillä siinä ihmisen koko olemus aina ryhdistä ja tuoksusta alkaen on heti läsnä. Tinder-kuvat voivat luoda vääriä mielikuvia sekä hyvään että huonoon suuntaan.

Deittisovelluksissa käyttäjillä on edessään valtava massa mahdollisia ihmisiä. Jos päätyy kirjoittelemaan epäsopivien tyyppien kanssa useita päiviä ja kasvotusten kemiat eivät kohtaakaan, ajantuhlaus ottaa päähän. Taloustermein livetapaaminen on siis resurssitehokkaampi.

Digi- ja livetreffit eivät toki sulje toisiaan pois.

– Jotkut tulevat Love Bileisiin niin, että heillä on Tinder-treffit sovittuina. Jos juttu ei luista, paikalla on muitakin vaihtoehtoja, Uusiheimala sanoo.

Deittiuupumus iskee

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen mielestä Tinder mullisti suomalaisen deittailukulttuurin poistamalla parinhakuun liitetyn häpeän.

– Ennen kumppania etsittiin sanomalehden Sekalaista-palstalla nimimerkillä. Tinderissä se tehdään omalla nimellä ja naamalla.

Digideitit ovat monille pelastus. Yksin asuvien määrä kasvaa erityisesti kaupungeissa, ja yksinäisyys on lisääntynyt.

Anna Uusiheimalan vinkit deittailuun

  • Karsi ennakkoluulojasi ja lähde mukavuusalueeltasi käymällä itsellesi epätyypillisissä tapahtumissa.
  • Muuta kaavojasi: jos käyt vain töissä tai salilla, tuskin tutustut uusiin ihmisiin.
  • Pelkäätkö tai varotko esimerkiksi aiempien pettymysten vuoksi? Ihmissuhdehistoria voi olla raskas taakka.
  • Jos etsit pitkää suhdetta, keskity kokonaisuuteen ja ole valmis näkemään vaivaa.
  • Itsetuntemus on a ja o. Myönnä myös omat vajavaisuutesi ja virheesi, äläkä odota toiselta täydellisyyttä tai vain luettele vaatimuksia.

Huonoksi puoliksi Vaaranen mainitsee juuri valehtelun vaivattomuuden. Lisäksi saattaa syntyä vaikutelma runsaudenpulasta, jolloin siirrytään seuralaisesta toiseen varsin matalalla kynnyksellä. Se voi aiheuttaa deittiuupumusta.

– Kun treffit alkavat tuntua työhaastatteluilta ja toiveista huolimatta aina pettyy, on ihan luonnollista tympääntyä.

Seuraavaksi treffailutrendiksi Vaaranen ennustaa tapaa pyytää lupaa lähestymiselle. Me too -kampanjan kritisoijat väittivät, että jos flirtti tulkitaan herkästi häirinnäksi, harva uskaltaa tehdä aloitetta.

Vaarasen mukaan on aivan normaalia kysyä toiselta, saako tälle sanoa kauniin ajatuksen tai kehun.

– Sitten on syytä lukea toisen reaktioita. Jos hän sanoo ei, se tarkoittaa ei.

***

Lue myös:

    Uusimmat