Mainos

Times Square jälleen auki

New Yorkin poliisi yrittää yhä selvittää, kuka yritti räjäyttää kotitekoisen pommin Manhattanin sydämessä ja miksi.

Islamisti-ryhmittymiin linkittyvän internetsivuston mukaan pakistanilaiset talebanit ovat ilmoittautuneet pommin asettajiksi. Sivuston mukaan isku tehtiin kostona kahden johtavan islamistin ja muiden muslimitaistelijoiden tappamisesta.

Ilmoituksen todenperäisyydestä ei kuitenkaan ole todisteita.

Maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministerin Janet Napolitanon mukaan kyse saattoi olla terrori-iskun yrityksestä. Kukaan ei kuitenkaan ilmoittautunut iskun tekijäksi.

- Taustalla voi yhtä hyvin olla al-Qaidan kaltainen jihadistiryhmä tai sitten kotimainen ryhmä tai henkilö, jolla ei ole minkäänlaista jihadistista agendaa, arveli turvallisuusasiantuntija Ben Venzke.

Tekijä saattoi jättää jälkeensä johtolankoja. Napolitanon mukaan autosta saatiin sormenjälkiä tutkimuksia varten. Myös turvakamerat olivat mahdollisesti tallentaneet jotain.

Viranomaiset löysivät pommin autosta, joka oli jätetty vilkkaalle Times Square -aukiolle keskelle Manhattania. Aukio evakuoitiin viime yönä Suomen aikaa, kun autosta kuului räjähdys ja siitä alkoi nousta savua.

Poliisin mukaan autossa oli propaania, ilotulitteita, petrolia ja sähköjohtoja. Epäilyttävän auton havaitsi ensimmäisenä t-paitoja myynyt katukauppias. Hän kertoi asiasta ratsupoliisille, joka huomasi autosta nousevan savun ja haistoi ruudin katkun.

Presidentti Barack Obama kiitteli New Yorkin poliisia ripeästä toiminnasta.

"Times Square nyt turvallinen"

New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin mukaan pommi oli kotitekoinen ja vaikutti harrastelijamaiselta. Viranomaisten mukaan se olisi kuitenkin voinut tappaa useita ihmisiä. Lämmin lauantai-ilta oli vetänyt alueen täyteen turisteja ja teatteriin menijöitä.

- Tämä ei ollut väärä hälytys. Nyt oli tosi kyseessä, ja tarkoitus oli vahingoittaa ihmisiä, sanoi pelastuspäällikkö Sal Cassano.

Ministeri Janet Napolitanon mukaan kaikki viittaa siihen, että kyse oli yksittäisestä teosta. Alueelta ei löytynyt etsintöjen jälkeen mitään muuta epäilyttävää.

- Times Square on mielestäni nyt turvallinen, sanoi Napolitano ABC-televisiokanavalle. Aukio avattiin uudelleen jo varhain sunnuntaiaamuna paikallista aikaa. Viranomaisia kehotetaan kuitenkin pysymään varpaillaan.

Lue myös:

(MTV3 - AFP - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.