Mainos

Tilanne Irakissa kiristyy

Pommi-iskut ovat jatkuneet Irakissa samaan aikaan kuin perjantain tuhoisassa iskussa kuollut shiia-johtaja haudattiin.

Tänä aamuna autopommi ravisteli Bagdadin pääpoliisiasemaa. Räjähdyksessä kuoli yksi ja loukkaantui toistakymmentä ihmistä.

Perjantaina autopommi surmasi yli 80 ihmistä, joiden joukossa oli myös shiia-johtaja ajatollah Mohammed Baqir al-Hakim. Tänään ainakin 100 000 irakilaista tungeksi Najafin kaduille saattamaan shiia-johtajan viimeiselle matkalleen.

Suomalaisasiantuntijan mielestä Irakissa ollaan liukumassa kohti sissisotaa. - No yleensä kun Irakista puhutaan, niin silloin uskonnollisuus, uskonto, islam, niin sillä on hyvin syvälle yhteiskuntaan ulottuva merkitys. Tässäkin nimenomaan amerikkalaisten miehittäjien kannalta on vaarana se että viha suuntautuu heitä vastaan. Syytetään siitä, että turvallisuutta ei heidän kannalta ole pystytty turvaamaan riittävästi, dosentti Pertti Multanen Kehitysmaatutkimuksen laitokselta kertoo.

Multasen mielestä todelliset ongelmat Irakissa ovatkin vielä edessä. - Tässä ollaan liukumassa aika tyypilliseen vastarinnan synnyttämään sissisodankäynnin taktiikkaan, jossa yritetään tietysti suunnata iskuja paitsi miehittäjävaltaa vastaan, niin pitää koko yhteiskunnan perusrakenteet sillä tavalla epämääräisessä väliaikaisessa tilanteessa, jotta väestön vastarinta saadaan myöskin nimenomaan kanavoitua tätä miehittäjäorganisaatiota vastaan.

Asiantuntijan mielestä ainoa pidemmän tähtäimen ratkaisu tilanteeseen olisi, että valta siirrettäisiin mahdollisimman nopeasti liittouman käsistä irakilaisille.

- Tämäkään ei ole mikään nopea ratkaisu koska tällainen valtatyhjiö, jonka miehitys jätti, väistämättä purkautuu mielestäni tällaisena valtataisteluna, joka pahimmillaan tietysti voi kärjistyä jopa sisällissodaksi Irakissa, Multanen arvioi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.