"Tiktokissa nuoret tanssivat videoille, joissa kerrotaan kuinka ihmisiä tapetaan" – nuorisotyön konkarit kertovat muutoksesta

Nuorten katujengit: Milloin vanhempien herätyskellojen tulisi soida? 0:50
Nuorten katujengit: Milloin vanhempien herätyskellojen tulisi soida?

Nuorten kanssa vuosia työskennelleet ovat nähneet muutoksen rikosten tielle päätyneissä nuorissa. Nykyään riski voi piillä nuoren omassa huoneessa, mikä vaatii vanhemmilta uudenlaista huomiota.

– Tiktokissa suomalaiset nuoret tanssii lauluille, joissa kerrotaan suoraan, miten ihmisiä tapetaan, kuvailee Irti Huumeista ry:n läheistyöntekijä Mertsi Tamminen.

Tammisen mukaan aiemmin useat nuoret vieroksuivat väkivaltaisia puheita jonkun tappamisesta ja ottivat sellaiseen etäisyyttä.

– Nyt tuntuu, että ikään kuin keskiluokan lapset ihaillen tanssii, vaikka he tietävät mistä tekstit kertovat, niin se on [heille] kuin ei mitään.

Muutoksen on huomannut myös Heikki Turkka, joka on tehnyt nuorison kanssa töitä 35 vuotta. Aseman Lapset ry:n tiimipäällikön mukaan maailma on muuttunut hektisemmäksi.

– Some on muuttanut paljon. Maailma on paljon nopeampi ja kompleksisempi kuin ennen. Ennen meidän aikuisten oli paljon helpompia pysyä nuorten perässä.

Nuorten ajautumisessa rikollisuuteen ovat osatekijänä monet muutkin asiat kuin sosiaalinen media. Taustalta löytyy yleensä myös syrjäytymisen ja huono-osaisuuden aiheuttamaa näköalattomuutta.

Nuorten katujengit: Onko Suomi Ruotsin tiellä? 2:41
Video: Onko Suomi Ruotsin tiellä?

Ilmiöiden siirtyminen internetiin kuitenkin vaikuttaa myös siihen, miten rikollisuuden ja jengien houkutus tavoittaa nuoret. Aiemmin vanhempienkin oli helpompi nähdä, jos nuori liikkui huonossa seurassa ja varoittaa, ettei lähde mukaan. 

– Tänä päivänä voi istua siellä omassa huoneessa ja nuori saa puhelimen kautta sen kaiken vaikutuksen, Tamminen kuvailee.

– Vanhempien pitäisi lisätä läsnäoloa siellä missä nuoret on. Ja missä he ovat – sosiaalisessa mediassa.

Miten pitää nuoret pois katujengeistä? Nuorisotyön konkarit kertovat näkemyksensä tilanteeseen – katso koko keskustelu videolta:

Katujengit huolestuttavat: Miten pitää nuoret poissa rikolliselta polulta? 9:46

Lue myös:

    Uusimmat