Nuorisorikollisuus on lisääntynyt huolestuttavasti – poliisi poimii jatkuvasti jopa alakoululaisia tuen piiriin: "Tämä aiheuttaa paineita ja syrjäytymistä"

6:57
Nuorisorikollisuus on lisääntynyt huolestuttavasti – katso videolta, mitä poliisi tekee tilanteen parantamiseksi.

Nuorisorikollisuus on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana. Poliisi tekee jatkuvasti ennaltaehkäisevää työtä sen eteen, että nuoria ei ajautuisi enempää rikolliselle tielle.

Olennaisinta on ratkaista ongelmia paikallisesti heti, kun ongelmia ilmenee.

– Mennään häiriökohteisiin ja sieltä yksilötasolla poimitaan lapsia tai nuoria tuen piiriin. Meillä on esimerkiksi ankkuritoimintaa, johon harkinnanvaraisesti otetaan asiakas ja samalla huomioidaan hänen perheensä tilanne, komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisista kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Ankkuritoiminnassa useita ammattilaisia

Ankkuritoimintaa kohdistetaan varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennaltaehkäisemiseen.

Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta ja nuorisotoimesta.

– Tällä porukalla arvioidaan, mitä voitaisiin lapselle tai nuorelle ja hänen perheelleen tehdä, ja ohjataan heitä palvelujen piiriin. Lisäksi seurataan, millaisia vaikutuksia tällä toiminnalla saadaan aikaiseksi.

Pääasiassa ankkuritoiminnan asiakkaat ovat 15–18-vuotiaita nuoria, mutta nuorimmat mukana olleet ovat olleet 12–13-vuotiaita.

Poliisilla on olemassa konkreettisia esimerkkejä siitä, että nuoren rikollinen käyttäytyminen tai rikolliselle polulle ajautuminen on saatu pysäytettyä ankkuritoiminnan avulla.

Heikko-osaisuus altistaa rikoksiin ajautumiseen

Yksiselitteistä syytä siihen, miksi nuori ajautuu tekemään rikoksia, ei ole.

Kauppisen mukaan taustalla vaikuttavat usein koko lapsen tai nuoren perheen heikko sosioekonominen asema, mielenterveyshäiriöt ja yhteiskunnan tuomat haasteet.

– Lapset ja nuoret kokevat koulut hyvin haastaviksi paikoiksi nykyään, ja heiltä odotetaan todella paljon. Tämä aiheuttaa paineita ja syrjäytymistä.

– Toki jos lapsella tai nuorella on perheessä huono olla eikä hän oikein saa ruokaa tai kunnon vaatteita päälle, niin he voivat katsoa sivulle ja huomata, että kaveripiirissä onkin merkkivaatteita ja rahaa on. Rahat ovat usein tulleet rikollisesta toiminnasta, kuten ryöstöistä tai huumausaineista. Tällainen tilanne altistaa heikko-osaisen nuoren liittymään tällaiseen kaveripiiriin, Kauppinen kuvailee.

Miten voidaan estää nuoria ajautumasta katujengeihin ja mikä jengeissä houkuttaa? Onko Suomessa viitteitä siitä, että nuoria houkuteltaisiin järjestäytyneen rikollisuuden piiriin?
Katso yllä olevalta videolta koko Rikospaikan haastattelu nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisemisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja