Tietyt merkit koirassa kielivät kivusta – ethän pistä vanhuuden piikkiin?

Nämä merkit koiran käytöksessä kielivät kivusta – ethän pane vanhuuden piikkiin? 1:33
Nämä merkit koiran käytöksessä kielivät kivusta – ethän pane vanhuuden piikkiin?

Koirat ilmaisevat kipua eri tavalla kuin ihmiset. Eläinlääkäri kertoo, mihin merkkeihin kannattaa kiinnittää huomiota. 

Kun koiralla on kipuja, yleensä sen käytös muuttuu jotenkin. Sitä voi kuitenkin olla vaikeaa huomata.

– Usein omistajat näkevät erityisesti vanhoissa koirissa tapahtuvat muutokset normaalina ikääntymisenä eivätkä ymmärrä, että ne johtuvatkin kroonisesta kivusta, vastaava eläinlääkäri Stefan Björkman Pups'n Pets -eläinlääkäriasemalta kertoo.

Vaikka eläimet ilmaisevat kipua eri tavalla kuin ihmiset, on silti epätodennäköistä, että vakava sairaus jäisi omistajalta kokonaan huomaamatta. 

– Tyypillisesti jokin koiran normaali käytös katoaa: se syö enemmän tai vähemmän kuin ennen tai sen fyysinen ja sosiaalinen aktiivisuus vähenee. Joskus kipu näyttäytyy esimerkiksi niin, että ruokaa alkaa tippua suusta, koira makaa raajat oudossa asennossa, ontuu kävellessä tai muuttuu levottomaksi tai aggressiiviseksi. 

Tavallisia kivun lähteitä vanhalla koiralla ovat nivel- ja hammassairaudet.

– Lähes joka toinen koira saa vanhetessaan jonkin nivelsairauden. 

Seniorikoira säännöllisesti eläinlääkäriin

Eläinlääkäriin kannattaa mennä aina, kun koiran käytös muuttuu jotenkin epätavalliseksi. Oireista olisi hyvä pitää päiväkirjaa. 

– Erityisesti käyttäytymishavainnot ovat eläinlääkärille hyödyllisiä. Mikä tahansa muutos käyttäytymisessä on syytä tutkia, samoin muutokset ruoan tai veden kulutuksessa sekä ruumiinpainossa. 

Björkman sanoo, että vanha koira olisi hyvä viedä eläinlääkärin tarkistukseen kerran tai kaksi vuodessa jopa siitä huolimatta, ettei omistaja ole huomannut sillä mitään vaivoja.

– Jotkut sairaudet pystytään diagnosoimaan jo ennen kuin oireita tulee. Kun diagnoosi saadaan aikaisin, on hoidolla paremmat mahdollisuudet pidentää koiran elinaikaa. Kliinisten oireiden tai käytösmuutosten ilmaantuessa sairaus on yleensä jo pitkällä. 

Ikääntyneen koiran perustutkimus sisältää perusteellisen yleistutkimuksen sekä kattavan veri- ja virtsatutkimuksen. Tarvittaessa tehdään kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen tai ultraääni.

Mistä sitten tietää, että vanha koira ei elä enää elämisen arvoista elämää ja se on aika lopettaa?

– Jos koira omistajan mielestä nukkuu enemmän kuin on hereillä tai jos se ei pysty liikkumaan kunnolla edes kipulääkkeiden kanssa. Tai jos sillä on vaikeuksia syödä, juoda tai hengittää kunnolla. Silloin on syytä konsultoida eläinlääkäriä ja yhdessä miettiä, onko kokeiltavissa vielä joitakin hoitoja vai onko parasta, että koira lopetetaan, Björkman sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat