Kuluttajaliittoon yhä enemmän valituksia naapureiden haukkuvista koirista – juristi muistuttaa: "Ennen kuin lähtee riitelemään siitä, niin..."

Mikä neuvoksi kun koirat koettelevat naapurisopua? 9:24
Koirat ja naapurisopu – katso koko keskustelu videolta.

Koirat saattavat koetella naapurisopua erityisesti kerrostaloissa. Mitä voi tehdä tilanteessa, jossa naapurin koira haukkuu kerrostalossa pitkin päivää yksin ollessaan?

Haukkuuko naapurin koira taas? Kuluttajaliittoon satelee palautetta kerrostaloasukkailta, joissa koirat ovat tulleet naapurisovun tielle. Huomenta Suomessa vierailleen Kuluttajaliiton asumisasioiden juristi Kristel Pynnönen Andersson kertoo, että hyvin usein naapuririidat saavat alkunsa juuri koirasta liittyen ääniin, sotkuihin, hajuihin ja karvoihin.

– Yleisin [syy] on toki kyllä se haukkuminen. Se ärsyttää naapureita.

Pynnönen Andersson arvelee, että korona-aika on tehnyt osansa ihmisten oltua enemmän kotona sekä hankkineen enemmän koiria.

– Kyllä sen huomaa, että entistä enemmän tulee puheluita, tulee valituksia siitä, että se ääni kuuluu ja ärsyttää.

Pynnönen Andersson muistuttaa kuitenkin, ettei ensimmäisenä ratkaisuna kannata soittaa Kuluttajaliittoon, vaan kokeilla puhua koiranomistajan kanssa, joka voi itse asiassa olla täysin tietämätön koiran haukkumisesta.

– Välttämättä aina se koiranomistaja ei tiedä, jos vaikka koira on yksin siellä kotona, että mitä siellä tapahtuu ja mitä siellä tehdään. Että aina neuvoksi se, että ennen kuin lähtee riitelemään siitä, niin voi ystävällisesti huomauttaa, että "oletko tietoinen tästä?" ja sillä tavalla aloittaa sen keskustelun ystävälliseen sävyyn.

Koira haukkuu yksin kotona – mutta miksi?

Kuinka yleinen ongelma koiran jatkuva haukkuminen yksin ollessaan on ja mistä se johtuu? Hihnataitojen sekä ihan perustaitojen ohella yksinoloon liittyvät ongelmat ovat tuttuja koiranomistajille.

– Kyllä se on yksi yleisimmistä [ongelmista], joihin meiltä haetaan apua, lemmikkieläintarvikeyhtiö Mustin ja Mirrin eläintenkäyttäytymisen asiantuntija Janika Raudasoja kertoo.

Etenkin korona-aikana koiran ottanut omistaja on voinut tehdä ratkaisevan virheen, jos on unohtanut opettaa lemmikille yksinolon jalon taidon

– Totta kai, jos koiralle ei ole opetettu koiralle yksinoloa, niin sitten se ei sitä osaa, kiteyttää Raudasoja.

Kuinka paljon koira saa haukkua?

Pynnönen Andersson muistuttaa, että koirakaveri on kuitenkin asukkaalle sallittu. Koira saattaa haukkua ilosta omistajan tullessa kotiin ilosta, ja se on ihan sallittua. Siitä huolimatta Kuluttajaliittoon tulee palautetta myös tällaisesta normaalista ja sallitusta ilmiöstä.

– Milloin se kynnys ylittyy? Sehän on selvää, että jos se haukkuu koko päivän, jos se on yksin, niin taloyhtiö voi jo puuttua siihen. Mutta missä menee se raja? Puhutaan sallitusta haukkumisesta ja ulinasta, ja milloin se ylittää sen, mikä on normaalia?

Haukkuuko koira 10 minuuttia vai puoli tuntia? Se ei ole oleellista. Pynnönen Andersson huomauttaa, ettei varsinaista aikaa voi määritellä, eikä sitä määrittele lakikaan.

– Sanoisin, että kaikista tärkein siinä on se, miten se omistaja reagoi. Jos omistaja tarttuu siihen [ongelmaan] ja lähtee tekemään toimenpiteitä sen eteen, niin sitten ollaan menossa oikeaan suuntaan. Siinä ei ole sellaista tahallista häirintää.

Raudasoja muistuttaa, että haukkumisongelma on korjattavissa, koskipa se sitten vaikka ovikellohaukkumista tai yksin ollessa haukkumista. Vaikka Raudasoja sanoo, että ennaltaehkäisy on parasta hoitoa ja yksinolo olisi hyvä opettaa jo pentuna, voi aikuinenkin koira oppia uusia temppuja.

Miten koiranomistajan pitäisi suhtautua naapureihin, jotka koirista eivät pidä? Entä miten naapureiden pitäisi suhtautua koiranomistajaan ja koiraan? Miten koiran kuraisuus pitäisi ottaa huomioon rappukäytävässä? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat